De Maand van het Spannende Boek leek me een goede tijd om eens te kijken of een spannend boek ook als luisterboek overeind blijft. Van Tatiana de Rosnay had ik nog niets gelezen, dus ik begon onbevooroordeeld te luisteren naar Het Appartement, voorgelezen door Loes Haverkort, die dat meer dan voortreffelijk doet. Precies zoals het hoort, goed articulerend (wat tegenwoordig niet echt vanzelfsprekend is) en vooral zo nuchter mogelijk.

Het appartement gaat over Colombe Barou, een vrouw die redelijk ver in het leven is gekomen doordat ze de kunst verstaat zich onzichtbaar te maken. De Rosnay neemt de tijd om ons vertrouwd te maken met Colombe, en tegen het einde van de eerste van de acht cd’s ken je haar al zo goed dat je dan alleen maar verder wilt luisteren, want je weet dat je precies wilt weten hoe deze psychologische thriller gaat aflopen, met deze vrouw die haar hele leven zo haar best heeft gedaan niet op te vallen en zich zo onopvallend mogelijk te gedragen. Als ze met haar tweeling en haar man verhuist naar een nieuw appartement, dat ze overigens ook weet te veroveren doordat ze zo’n keurige, degelijke, oerbetrouwwbare indruk maakt, denkt ze dat ze in een paradijselijke woning is beland, maar dan blijkt ze een bovenbuurman te hebben die midden in de nacht keiharde rockmuziek draait, maar alleen als haar man op zakenreis is.

Ja, het werkt dus – een thriller als luisterboek. Hier als voorproefje het voorwoord van Tatiana de Rosnay en het begin van het derde hoofdstuk, dat je een idee geeft van Colombe.

  • Tatiana de Rosnay – Het Appartement – voorgelezen door Loes Haverkort – Rubinstein – ISBN 978-90-476-13114

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.