Annejet van der Zijl werkte vijf jaar lang als misdaadverslaggeefster, en Moord in de Bloedstraat bevat een verzameling van haar reportages. Ze zoekt steeds naar de menselijke kant, naar het waarom – waarom gaan mensen de fout in, hoe kom je tot een moord, waar gaat het precies mis? Ze heeft daarbij soms de neiging wat al te gemakkelijk de Telegraaf-cliché’s als uitgangspunt en vaststaande waarheden mee te nemen, en dan zijn Antillianen bijvoorbeeld wel heel stereotiep anders dan Surinamers op een iets te eenvoudige manier, maar vaak graaft ze dieper, en weet ze een intrigerend portret te schetsen van bijvoorbeeld een treiteraar die zijn omgeving twintig jaar lang kan terroriseren voordat het echt volledig fout gaat.

Ik laat daarom drie fragmenten horen uit juist dat verhaal, De dood van een treiteraar, ook omdat er een fraaie diagnose in zit over onze maatschappij, die toleranter is dan we ons vaak realiseren. Het zijn overigens niet allemaal moordverhalen die van der Zijl hier vertelt, er zit bijvoorbeeld ook een verhaal bij over een jongen die zichzelf doodschiet op een school op het Duitse waddeneiland Borkum – een verhaal dat gaat over de verwoestende invloed van pesten, maar ook over de verstikkende eilandcultuur van dat eiland. En er zit een treurig verhaal over eerwraak bij, dat bovendien een vervolg kent, want soms heeft één moord gevolgen die lang doorwerken, en ook dat toont van der Zijl hier overtuigend aan.

Er zijn meer verbazingwekkende verhalen – een bollenkweker die zijn vrouw vergiftigt en die absoluut niet het gevoel heeft dat hij iets verkeerd heeft gedaan, een racistische moordenaar, een kunstrover die er in lijkt te zijn geluisd, een honkballer die aan lager wal raakt, een hoertje dat wordt vermoord – je begrijpt uiteindelijk ook dat Annejet van der Zijl na vijf jaar “studie naar de slechtheid van de mens” ermee stopte…

Carine Crutzen is voor dit soort verhalen de perfecte voorlezer – ze heeft precies het mooie, net iets rauwe stemgeluid dat bij deze verhalen past. Vier cd’s, en vier en een half uur die in een vloek en een zucht voorbij zijn.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.