Godfried Bomans was niet vies van een schnabbel af en toe, dus toen het Duitse elektronicabedrijf Grundig hem voor een mooi bedrag uitnodigde om tijdens een cruise door de Middellandse Zee voor haar belangrijkste medewerkers wat lezingen te verzorgen deed hij dat. De verhalen werden opgenomen en met kerst van datzelfde jaar (1971) aan die medewerkers gegeven als herinnering. De teksten werden pas in 1997 opgenomen in Bomans’ Werken, maar hier zijn ze voor het eerst voor een groter publiek te horen.

Bomanskenner en Volkskrantrecensent Arjan Peters geeft een inleiding, waarin hij de praatjes in hun tijd probeert te plaatsen, maar sommige opmerkingen van Bomans waren ook toen al wel bedenkelijk – hij heeft niet veel op met de Afrikaanse kant van de Middellands Zee, laten we het daar maar op houden. Gelukkig gaat het hier slechts om wat terloops geplaatste, grappig bedoelde opmerkingen, die met een beetje goede wil gemakkelijk genegeerd kunnen worden.

Wat opvalt is hoe knap Bomans zijn publiek weet te bespelen. Als voorbeeld laat ik hier twee fragmenten horen van de tweede avond, allebei uit de eerste vijf minuten. Om zijn publiek op te warmen begint hij met wat grappen, maar dat lijkt nieteens nodig, want iedereen lijkt heel gretig om vooral vermaakt te worden – er wordt zeer gul gelachen. Maar na dit eerste fragment wordt Bomans vrijwel meteen serieus en gaat hij als een ouderwetse professor zijn publiek geschiedenisles geven.

Hij had zich, zo merken we tijdens de twee uur die dit luisterboek duurt, buitengewoon goed voorbereid en geeft de cruisevaarders echt waar voor hun geld – ze krijgen op een ontzettend leuke manier geschiedenisles over alle plekken waar ze langs varen, en ook als luisteraar zit je ruim veertig jaar later nog regelmatig geboeid te luisteren. De goed gedoseerde grappen maken het af – Bomans was hier eigenlijk op zijn best: als performer en entertainer. Bomans aan boord is daardoor net iets meer dan alleen maar een interessant stukje tijdsbeeld.

  • Bomans aan boord – Voordrachten tijdens een cruise op de Middellandse Zee – 2-cd luisterboek – Rubinstein – ISBN 9047613596

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.