Inge Ipenburg is actrice en presentatrice, net als de hoofdrolspeelster in haar boek Het Gerecht was, en ze weet dus heel goed wat het is om bekend te zijn van televisie. Sandra Hazelaar, een voormalige actrice die nu een eigen kookstudio en cateringbedrijfje runt met hulp van een jongen met beperkingen, is meteen in het begin van dit uiterst spannende verhaal getuige van een verkrachting.

De verkrachter herkent haar, maar zij herkent hem ook, want hij blijkt een van de bekendste strafpleiters van Nederland te zijn. Als ze toch besluit te getuigen begint er een nachtmerrie die niet alleen voor haarzelf verstrekkende gevolgen blijkt te hebben, maar ook voor haar vrienden. Want strafpleiter Joachim Hansson deinst nergens voor terug, en heeft machtige connecties.

Bij een thriller is het lastig om duidelijk te maken waarom hij goed is zonder al te veel van de plot weg te geven, maar we kunnen zeggen dat de titel, Het Gerecht, dubbelzinnig kan worden opgevat, en dat in deze horrorgeschiedenis een stevig dilemma wordt aangesneden – hoever ben je bereid te gaan als iemand je leven en dat van je vrienden naar de filistijnen dreigt te helpen? In hoeverre kun je en mag je het recht in eigen hand nemen?

Daarbij blijkt Sandra onverwacht meer vrienden te hebben dan ze dacht, en Hansson meer vijanden.
Inge Ipenburg kreeg de inspiratie voor het boek toen ze juryvoorzitter was voor de Gouden Strop 2011, en ze schreef meteen een boek dat voor diezelfde prijs in aanmerling komt, wat mij betreft. Ze leest het boek hier bovendien zelf meer dan uitstekend voor, want je zit echt zeven uur lang op het puntje van je stoel. Een absolute topper!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.