Mevrouw Gigengack is een iets oudere, stevige, intelligente Hollandse dame met een eigenzinnige kijk op de wereld en een scherpe tong. Ze gaat in Nelleke Noordervliet’s boek Gigengacks Reizen de wereld in, soms alleen, soms samen met haar iets socialere vriendin. Ze wil dat niet als toerist doen, maar als reiziger, maar de Hollandse arrogantie kiert er regelmatig toch doorheen, al weet Noordervliet dat met de nodige zelfspot en met slimme trucs aardig naar haar hand te zetten.

Je krijgt, ook doordat Noordervliet zo heerlijk aanstekelijk voorleest, soms sterk de indruk dat Gigengack in haar kijk op de wereld en haar vrijuit geventileerde meningen wel het alter ego van Noordervliet móét zijn, maar door de humoristische manier waarop alles gebracht wordt stoort dat nergens, integendeel zelfs.

Ik moest om dit onverwacht leuke boek meteen al een paar keer hardop lachen (en toen waren ze nog maar nauwelijks met behulp van de tomtom onderweg), dus de humor lijkt de belangrijkste kracht van deze verhalen, maar Noordervliet is ook een meester in het verwoorden van de ongemakkelijkheid die je als Nederlander overvalt als je in Suriname of Israël rondloopt en je met je eigen vooroordelen geconfronteerd wordt. Een onbevangen blik lijkt dan bijna niet haalbaar meer, maar dankzij Gigengack krijgen we toch een verrassende blik op beide landen, en op nog veel meer landen overigens, want ook Argentinië, India en Amerika worden onder meer nog aangedaan.

Het is daardoor een luisterboek geworden dat je zeer regelmatig in de lach doet schieten (een kamp in Frankrijk voor Nederlanders die zichzelf beter willen leren kennen, met al het bijbehorende jargon is ronduit hilarisch), het is ook confronterend en filosofisch, en heeft een iets andere insteek dan andere reisverhalen. Inderdaad, dit zijn geen toeristenverhalen, dit gaat toch vrij ongemerkt een forse slag dieper, al wordt het dan met veel humor opgediend.

  • Nelleke Noordervliet leest Gigengacks Reizen – 5-cd luisterboek – Rubinstein – ISBN 9789047615859
  • Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Gigengacks Reizen

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.