De ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken in november 1983 was een van de geruchtmakendste criminele zaken die we in Nederland kennen. Er zijn al heel wat boeken en televisieseries over verschenen (onder meer een bestseller van Peter R de Vries), maar dit is het verhaal van de hoofdinspecteur van de Amsterdamse politie die nauw betrokken was bij de opsporing en bevrijding van Heineken en zijn chauffeur Doderer.

Dat het luisterboek op zeven cd’s door diezelfde politieman, Gert van Beek, wordt voorgelezen, geeft het een extra historisch element, maar als ik heel eerlijk ben viel de beluistering van dit document me niet echt mee. Het begon ermee dat Van Beek zichzelf nogal uitgebreid introduceert en dat de zelfgenoegzaamheid daar nogal van afdruipt. Hij vertelt zeer uitgebreid over zijn zeer vorrspoedige loopbaan bij de politie en staat daarbij lang stil bij het feit dat hij een tijd in dezelfde kamer werkte als Appie Baantjer, waar hij naar eigen zeggen veel van geleerd heeft.

Toch krijg je ondanks de zelfgenoegzaamheid van de schrijver de indruk dat er een redelijk eerlijk beeld geschetst wordt van de aanpak van de politie, al wordt wel zeer omstandig duidelijk gemaakt hoe complex de opdracht was waar ze voor stonden en hoe moeilijk het was om bijvoorbeeld de media op afstand te houden en de ontvoerders te slim af te zijn.

Wat het luisterboek een absolute meerwaarde geeft zijn de opnames die gemaakt zijn vlak na de ontvoering, toen Heineken meteen vragen gesteld werden. De onnozelheid van de vragen verbaast dan wel weer (“Mocht u roken?” – dat is nu niet meteen het eerste wat je zou willen weten, lijkt me, als iemand net bevrijd is), maar de lakonieke antwoorden van Heineken zijn mooi om te horen.

Al met al maken die extra bandopnames van Heineken dit luisterboek tot een klein historisch document dat je soms met lichtelijk gekromde tenen zit te beluisteren, maar dat aan de andere kant inzicht geeft in de werkwijze van de politie en dat een tijdsbeeld schetst. Toch net even leuker dan het boek.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.