Reisdoel menselijk brein is een hoorspel dat zich afspeelt in de “toekomst” van 1995… Het werd namelijk als hoorspel uitgezonden in 1982, en is een bewerking van het boek Fantastic Voyage van science fiction- en wetenschapsschrijver Isaac Asimov. Een briljante professor heeft na een auto-ongeluk een bloedstolsel in de hersenen, waarbij een operatie uitgesloten is. Vijf specialisten worden daarom met een soort onderzeeër atomisch ingekrompen tot ze net zo groot zijn geworden als één enkele bacterie. Die onderzeeër wordt in de bloedbaan van de professor geïnjecteerd en de reis naar het menselijk brein kan beginnen.

Het team komt voor een verrassend woeste reis te staan, met onverwachte verschrikkingen, en ze hebben zestig minuten om die vreemde reis af te maken en het bloedstolsel te verwijderen, want na dat uur krijgen ze weer hun oorspronkelijke afmetingen terug… De expeditie wordt nog een slag ingewikkelder doordat we ons middenin de koude oorlog bevinden en niet iedereen de professor wil redden. Die koude oorlog en de wat ouderwetse manier van vertellen maakt dit hoorspel een tikkeltje gedateerd, maar een bezwaar is dat absoluut niet, want het geeft tegelijkertijd een prachtig tijdsbeeld – zo werd er in die tijd gedacht en zo werd er geacteerd.

Er zit daardoor ook een hoop onbedoelde humor in dit klassieke hoorspel, omdat iedereen met de beschaafde Hilversumse tongval praat, en doordat de humor wat belegen en soms ook wat seksistisch is. Tenenkrommend soms, maar wel op een heel grappige manier. Reisdoel menselijk brein is tegelijk een klein reisje door de tijd – zo werd er veertig jaar geleden naar de toekomst gekeken. Fascinerend om te horen. En Asimov heeft daarnaast ook nog eens een buitengewoon sterk en spannend verhaal geschreven, laten we dat vooral niet vergeten!

  • Isaac Asimov – Reisdoel menselijk brein – hoorspel – 5-cd luisterboek – Rubinstein – ISBN 9789047617471
  • Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Reisdoel menselijk brein

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.