De kikkerkoning gaat over een jonge Amerikaan (halverwege de twintig) die bij een uitgever werkt en die alles fout doet wat hij maar fout kan doen, niet alleen in zijn werk (hij maakt een belangrijk manuscript zoek, wijst manuscripten alleen al op de titel rigoureus af, hanteert wel erg soepele werktijden, enzovoorts) maar ook in zijn privéleven. De liefde van zijn leven beliegt hij en bedriegt hij bijvoorbeeld ongegeneerd, hij drinkt te veel en hij is lui en behoorlijk arrogant. De ondertitel van het boek is “een liefdesverhaal”, maar het is veel meer dan dat. Het is niet alleen het verhaal van de liefde van de hoofdpersoon voor Evie, maar het is ook een verhaal over vriendschap, over bedrog en verraad, en uiteindelijk is het een verhaal over hoe je een goed mens wordt.

Dat klinkt precies als het kleffe cliché waar Harry Driscoll, de antiheld van dit boek, zo’n gruwelijke hekel aan heeft, maar het mooie van dit boek is dat de schrijver het cliché weet te overstijgen. Dat doet hij met humor (er mag gelachen worden, ook bij de diepste ellende) en door verregaande eerlijkheid. Harry moet overigens wel heel diep door het stof voordat zich enige bevrijding uit zijn ellende voordoet. Het cynisme van Harry is voor de lezer bevrijdend, maar het duurt erg lang voor de hoofdpersoon tot inkeer komt. Een regulier happy end zit er niet in, maar Harry trekt zichzelf wel op een overtuigende manier aan de eigen haren uit de goot.

Ik heb om dit boek vaak moeten lachen, maar ik werd er ook regelmatig door ontroerd. Er lopen bovendien wat bijfiguren rond die de lezer ook bijblijven, zoals het vroegwijze, intelligente en grappige zwerfkind Birdie. Wat mij betreft was dit een onverwachte verrassing van een boek. Een aanrader.

  • Adam Davies – De Kikkerkoning – Vassallucci ISBN 80 5000 498 9