Piscine Patel is een zestienjarige Indiase jongen als zijn familie besluit te emigreren, compleet met de dierentuin waarvan zijn vader de directeur is. De jongen laat zich Pi noemen, en in het verhaal wordt ook uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat.

Het schip vergaat en de enige overlevenden zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been en Richard Parker, een Bengaalse tijger van tweehonderd kilo. De sloep dobbert maandenlang over de Grote Oceaan, en ondertussen krijg je naast dat verhaal nog veel meer zijdelingse verhalen te horen die het boek nog veel leuker maken. Bijvoorbeeld over Pi, die zich als jonge jongen bij drie religies aansloot, wat een hilarisch moment oplevert als hij op straat in gezelschap van zijn onwetende ouders ineens tegelijkertijd de drie priesters tegenkomt die hun ideale bekeerling tegenkomen. Of de geschiedenis van Richard Parker, hoe hij gevangen werd en aan zijn naam kwam. Maar je krijgt ook tussen neus en lippen door van alles te horen over dieren en dierentuinen.

Maar Het leven van Pi is vooral ook een overlevingsgeschiedenis, met veel vaart en humor verteld, en aanstekelijk voorgelezen door acteur Kees Hulst. Het is een verhaal dat ook gaat over de kracht van verhalen, waarbij de waarheid subtiel in het midden blijft. Als lezer en luisteraar word je mooi op het verkeerde been gezet, waardoor er op het laatst toch een spoor van twijfel blijft. Een prachtig boek.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.