Jules Verne is de oervader van de avonturenroman, de man zonder wie de films van Indiana Jones misschien wel nooit gemaakt zouden zijn, de man waar Kuifje zelfs schatplichtig aan is, de verhalenverteller pur sang. Maar wie leest tegenwoordig nog de boeken van Jules Verne? Je kunt de prachtig geïllustreerde blauwe boekjes antiquarisch nog gemakkelijk vinden, maar een groot lezerspubliek heeft Verne niet meer, vrees ik.

Het is daarom extra leuk dat je op een andere manier toch goed kennis kunt maken met zijn werk. Op vijf cd’s kun je nu het hoorspel beluisteren dat is gemaakt van Michael Strogoff, koerier van de Tsaar. Een hoorspel dat stamt uit de tijd dat mensen nog echt voor de radio gingen zitten om naar hoorspelen te luisteren, de echte hoogtijdagen. Topacteur Coen Flink is hier Michael Strogoff, maar de oudere luisteraar zal veel meer bekende stemmen herkennen, als Herbert Joeks, John Soer of Jan Borkus.

Michael Strogoff maakt met een geheime opdracht van de Tsaar een avontuurlijke tocht van Moskou naar Irkoetsk in het oosten van Siberië. Het geniale van Jules Verne is dat hij die reis tegelijkertijd ook laat maken door twee journalisten, een Fransman en een Brit, de een met hele goede ogen, de ander met een scherp gehoor, die al kibbelend elkaar, en dus de lezer en de luisteraar, van alle belangwekkende details op de hoogte houden. Dit Jansen en Janssen-achtige duo zorgt meteen ook voor de komische noot in dit spannende avontuur.

Strogoff ontmoet meteen in de erste trein ook al een geheimzinnig zeventienjarig meisje dat dezelfde reis maakt, dus er zit meteen ook al een broeierig stukje spanning in. Ouderwets hoorspel, waar je meteen ingezogen wordt en waar je je met veel plezier aan overgeeft. Over het verhaal vertellen we daarom verder niets. Beluister de fragmenten om wat van de sfeer op te snuiven, en koop dit luisterboek om zes en een half uur lang terug te reizen in de tijd.

  • Jules Verne – Michael Strogoff, de Koerier van de Tsaar – 5 – cd – luisterboek – Rubinstein – ISBN 978-9047613565

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.