Science fictionhoorspelen waren in de jaren vijftig enorm populair op de Nederlandse radio, en Sprong in het heelal was de meest succesvolle serie. Vanaf 1955 werden achtereenvolgens Operatie Luna, Het marsmysterie en Mars slaat toe uitgezonden, waarbij Leon Povel de regie voerde. Voor het vierde deel in de reeks, De terugkeer van Mars, treedt Winfried Povel in het voetspoor van zijn vader.

Jeff Morgan en zijn bemanning maken een derde expeditie naar Mars, maar ze raken verdwaald in de tijd. Het hoospel begint als ze denken na zes jaar terug te keren naar de aarde, en er blijkt inmiddels dertig jaar verstreken te zijn. Ze zijn niet ouder geworden en hebben heel wat uit te leggen.

Het mooie aan dit soort hoorspelen is niet alleen dat je het oude ambacht van het hoorspel in zijn glorietijd weer eens terug kunt horen, maar in het geval van een science fictionverhaal als dit krijg je bovendien een mooie blik op de manier waarop er een halve eeuw geleden tegen de toekomst werd aangekeken. Dat levert naïeve en aandoenlijke taferelen op, maar soms ook verrassend realistische, met zaken die inmiddels wel degelijk realiteit zijn geworden.

Zo betekent Sprong in het heelal in ons geval ook een sprong in de tijd, waarbij je het gevoel krijgt dat je in je pyjama voor het slapen gaan nog even aan de radio gekluisterd zit om een spannend vervolgverhaal te beluisteren. De jaren vijftigsfeer komt ook mooi terug in de omslag van het luisterboek. Knusradio van de leukste soort.

  • Sprong in het heelal – De Terugkeer van Mars – Een hoorspel – 2cd-luisterboek – Rubinstein – ISBN 978-9047-616672
  • Bestel het luisterboek hier bij een bekende webwinkel:  De terugkeer van Mars

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.