Luisterboeken zijn lang niet altijd aan mij besteed. In veel gevallen val ik, eerlijk gezegd, vrij gemakkelijk in slaap als een boek gewoon op een kalme manier wordt voorgelezen. Gelukkig lenen sommige boeken zich uitstekend om te worden bewerkt tot hoorspel, en is dat in de hoogtijdagen van het hoorspel, in de jaren vijftig en zestig, ook op grote schaal gebeurd. Dat die hoorspelen dankzij de i-pod nu aan een nieuw leven beginnen is alleen maar toe te juichen, want er valt heel wat te ontdekken.

De science fictionboeken van de Britse schrijver John Wyndham heb ik in de jaren zestig en zeventig verslonden, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik De Triffids in hoorspelvorm eigenlijk nog leuker vind. Het verhaal is vrij eenvoudig samen te vatten. In 1971 doet een meteorietenregen de hemel oplichten over de hele aarde. Iedereen die naar het betoverende schouwspel heeft staan kijken blijkt de volgende ochtend blind te zijn. De hoofdrolspeler van boek en hoorspel is Bill Masen, die op het moment van die meteorietenregen in het ziekenhuis lag te herstellen van een oogoperatie. Als hij uit het ziekenhuis komt ontdekt hij dat de wereld een waanzinnige chaos is geworden en dat de vrijwel geheel blinde menselijke samenleving in elkaar stort en bovendien bedreigd wordt door de Triffids, genetisch gemanipuleerde planten die zich kunnen verplaatsen en met een lange giftige angel mensen aanvallen en op slag kunnen doden.

Voldoende stof voor een uitermate spannend verhaal dus. En in hoorspelvorm wordt het allemaal nog spannender. Meer verklappen we niet over het verhaal, maar we laten hier wel drie korte fragmenten horen om je nieuwsgierig te maken, uit de eerste twee afleveringen van de zes.

  • John Wyndham – De Triffids – een hoorspel – 3-cd-luisterboek – Uitgeverij Rubinstein – ISBN 978-9047-610441

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.