In de Britse literaire klassieker Island van Aldous Huxley, waarin een groep schooljongens op een onbewoond eiland aanspoelt, vliegt een papegaai rond die te pas en te onpas roept “Here and now boys, here and now”. Nu loopt het met die jongens in dat boek van Huxley niet echt goed af, want Huxley had een wat erg sombere levensvisie, maar de kreet is me altijd bijgebleven, en hij blijkt ook zo’n beetje de lijfspreuk te zijn van de mindfulnessbeweging.

Het gaat er bij mindfulness om dat je aandacht hebt om te leven in het hier en nu. Daar zijn allerlei oefeningen voor, die vaak te maken hebben met ademhaling. Als je bewust ademhaalt ben je meteen met het hier en nu bezig. Maar dan ben je er vaak nog niet. Ontspanningsoefeningen helpen ook, maar je moet ook op een bepaalde manier leren concentreren. Het lijkt vaag, het lijkt ingewikkeld en echt iets voor voormalige new-agers, maar toch is mindfulness minder zweverig dan je wellicht zou denken.

De Mindfulness Box geeft je mooi de gelegenheid eens te kijken of mindfulness wellicht ook iets voor jou is – het is een doosje vol met kaartjes, oefeningen en een boekje met het basisverhaal, tips en opdrachten. Je pakt een kaart uit het doosje, en doet op dat moment de oefening die op de kaart staat. Zo simpel is het. Of je neemt een kaart met een citaat, en je laat dat citaat goed tot je doordringen, en denkt daar nog eens wat langer over door. Soms zijn het doordenkertjes, soms lijken het open deuren, maar het zijn allemaal kaartjes waar je even de moeite , aandacht en tijd voor moet nemen. Dat is het enige wat er van je gevraagd wordt.

Kortom, je moet er een beetje voor open staan en bereid zijn mee te gaan in de opdrachten die je krijgt. Dan kan dit simpele doosje je wel eens meer opleveren dan je verwacht. Een aanrader.

  • Mindfulness box – door Eva Brobbel – Rubinstein – ISBN – 9789047620242
  • Bestel de box hier bij een bekende webwinkel: Mindfulness box