alles erop en eraan

Een schetsboekje met alles erop en eraan – in eerste instantie val je daarvoor, maar als je ook maar een beetje ervaring hebt met schetsboekjes weet je dat al die extraatjes hun nadelen hebben. De leeslinten bijvoorbeeld zitten altijd in de weg en in de praktijk gebruik je ze nooit – meteen afknippen en weggooien dus.  Het elastiek dat het boekje dicht houdt lijkt heel handig, maar heeft een ander nadeel – het zit namelijk op zo’n manier in het achterplat bevestigd dat daar altijd een verdikking ontstaat, en daar heb je bij het tekenen op de laatste tien of meer bladzijden altijd last van. Afknippen heeft dus ook geen zin, want die verdikking blijft daar zitten. Het potloodje tenslotte is volledige onzin, want je neemt altijd je eigen portloden mee als je op pad gaat.

opbergvakje

Nog zo’n dingetje waar ik vroeger wel van gecharmeerd was – een opbergvakje achterin je schetsboekje – Moleskineboekjes hebben het allemaal, en voor de notitieboekjes waarin je je reisverhalen noteert is het ideaal, maar voor de schetsboekjes is het net zo rampzalig als de elastieken die voor een verdikking zorgen – je hebt hier namelijk ook een irritante rand waar je bij het tekenen op de laatste tien bladzijden last van hebt, en als je gedachteloos wat in het vakje hebt gestopt heb je een nog groter probleem.

hardcover

De meeste hardcover schetsboekjes zijn in orde, maar je hebt er ook die, zoals deze met steenpapier, die niet echt handig zijn – je kunt je tekening hier bijna niet scannen omdat de hardcover steeds voor een opstaande rand zorgt die in de weg zit. Dit boekje heeft ook een elastiek dat het boekje dicht zou kunnen houden, en de verdikking waarmee hij bevestigd zit is zo dik dat de laatste vijftien bladzijden nu allemaal al twee deuken hebben op de plek van die verdikking. Daar is dus echt slecht over nagedacht.

moleskine

Hier zie je nog een nadeel van die elastieken die het boekje dicht kunnen houden – ze gaan lubberen.

verdikking

Hier kun je zien dat ik echt niet overdrijf als ik zeg dat de elastieken die het boekje dicht kunnen houden voor een verdikking in de achterkant van het boekje zorgen. En geloof me, dat verneem je echt als je tegen het einde van het boekje komt.