Van der Velde in Groningen

lavinia meijer in van der velde

We hadden in Groningen een paar voortreffelijke boekwinkels, op en rond de Grote Markt onder meer Scholtens Wristers, dat op een bepaald moment vakkundig de nek omgedraaid werd door Polare, een stel projectontwikkelaars dat nog nooit een boek had gelezen. Nu is er sinds enige tijd gelukkig weer een ruimbemeten boekwinkel op de Grote Markt, Van der Velde, met een ruim aanbod en veel activiteit.


Broese in Utrecht

broese

Voorheen Broese Kemink, ook een boekwinkel die moeilijke tijden gekend heeft. Een tijd geleden was het assortiment tot een bedroevend niveau gedaald, maar tegenwoordig zijn ze weer helemaal terug, en kun je er als rechtgeaard boekenliefhebber niet binnenlopen zonder er met minstens één boek weer buiten te komen. In de kelder hebben ze bovendien het tweedehands assortiment van de Slegte liggen. Om je maar even lekker te maken.


H. de Vries in Haarlem

boeken-h de vries

Boekhandel H de Vries in Haarlem is een heerlijke kruip-door-sluip-door-boekwinkel, waarbij je van de ene verrassende ruimte in de andere komt, en overal boeken, in alle mogelijke genres, zoals het hoort. Ook hier een assortiment om je vingers bij af te likken, want ze bestaan nog steeds, de boekwinkels waar je als liefhebber van begint te kwijlen. In elk hoekje weer een verrassing. Een heerlijke boekwinkel.


Atheneum Boekhandel Amsterdam

atheneum

Als ik in Amsterdam ben ga ik altijd even bij Atheneum snuffelen, want ook hier vind je altijd wat. Toen McSweeney’s nog maar zes nummers bestond was Atheneum de enige boekwinkel in Nederland waar je daar een nummer van kon vinden bijvoorbeeld. Een goudmijn kortom.


Waanders in de Broeren in Zwolle

waanders in de broeren

Boekhandel Waanders in Zwolle is, net als de Domenicaner in Maastricht, in een oude kerk gevestigd, en misschien nog wel mooier, want het oude orgel zit er nog in en wordt zelfs nog met enige regelmaat gebruikt voor concerten. Naast het feit dat een van de allermooiste boekwinkels ter wereld is, is het ok nog eens een hele goede boekhandel, met een zeer goed assortiment. Een absolute aanrader.


Donner in Rotterdam

donner

Je zou bijna vergeten hoe zwaar het een tijdlang voor boekhandelaars geweest is, want ook de gerenommeerde Donner in Rotterdam ging dankzij Polare bijna kopje onder, maar ook Donner is weer terug, alive and kicking, als een goede, ouderwetse kwaliteitsboekhandel. Zo is er gelukkig in iedere grote stad minstens één echte goede boekhandel teruggekeerd.


Domenicanen Maastricht

dominicanen

Nou vooruit, omdat het inderdaad een hele mooie boekhandel is, en hij kwalitatief in ieder geval redelijk tot goed is. Ik was de laatste keer dat ik er was (mei 2017) behoorlijk teleurgesteld over het aanbod, moet ik bekennen. Met name wat betreft kunst, fotografie, strips kan deze boekhandel niet tippen aan alle boekhandels in dit rijtje, dus ze moeten echt wat beter hun best gaan doen, want met “good looks” alleen zullen ze het op de langere termijn toch echt niet redden.


Daan Nijman Roden

Daan Nijman Roden

Een boekhandel in een relatief klein Drents dorp, maar wat een boekhandel! Je vindt er een geweldig aanbod aan kwaliteitsstrips, aan kunst, literatuur, aan regionale boeken, veel muziek, en nog veel meer. Een verbazingwekkend goede boekhandel, zomaar in een dorp. De moeite waard om een omweg voor te maken, werkelijk waar.


Boomker + in Haren

boomker

En dan kan ik de beste boekhandel in mijn eigen dorp niet overslaan natuurlijk, al was het maar omdat we een unieke boekhandel hebben, die door honderd en vier klanten is overgenomen in 2014, waardoor het de enige coöperatieve boekhandel in Nederland is. Het assortiment is prima in orde, er staan mensen in de winkel die verstand van boeken hebben en die je een goede tip kunnen geven als je daarom vraagt, er wordt veel georganiseerd, er is altijd wat te doen, kortom, een bruisende en actieve boekhandel. Uniek en subliem.