De kleinste pocketserie die ik ken was een serie voor jongens: de Junior – Jongensboeken. Het waren voor een deel van de serie piepkleine boekjes, en later werden ze iets groter, met een linnen ruggetje, maar nog altijd een stuk kleiner dan de reguliere pocketreeksen. Er zaten best aardige titels tussen. Ze werden uitgegeven door uitgeverij De Verkenner in samenwerking met “De Nederlandse Padvinders”

heldenserie

En dan had je nog de boekjes uit de Heldenserie, die ik als jongen verslonden heb. Uitvinders, ontdekkingsreizigers en kunstenaars. Het genre, de populaire biografie, is voor de jeugd helemaal uitgestorven, geloof ik.

ankerboek nummer twee

Nog zo’n twijfelreeks: pocketformaat, maar met een halfharde, buigzame kaft: de Ankerboeken. In dit boekje staat een opmerkelijke opdracht: “Dit boekje dat geheel is gebaseerd op het werkelijke leven, wordt opgedragen aan ONZE NEDERLANDSE JONGENS, die hun plicht vervullen in Indonesië”. Tja…

gigantenserie nummer veertiende achterkant van de gigantenreeks

Dit is deel veertien uit de Gigantenserie, een serie van derderangs jongensboeken. Het omslag is simpel, maar daardoor wel sterk.