In de Rommelmarkt vind ik eigenlijk elke week wel een paar leuke of interessante boeken. Deze week had ik eigenlijk geen tijd, maar tien minuten snuffelen leverde toch vijf boeken op, die me samen drie euro kostten. Zomaar een willekeurige rommelmarktoogst dus.

Het eerste, Jachins Voordrachtenbibliotheek Bundel 27, is meer een cahier, en alleen al de introductietekst is de moeite waard, daarom laten we die hieronder ook volgen.

Het tweede is Het Boek Met Alle Antwoorden, een soort I Ching voor simpele zielen. Je stelt een vraag, slaat het boek op een willekeurige plaats open en krijgt antwoorden als “Je zult niet teleurgesteld worden”, of “Daar kun je zeker van zijn”, of “Ga op onderzoek uit en geniet ervan” of “Misschien” of “Lach erom”. Het deed me sterk denken aan die ene keer dat ik als waarzegger gefungeerd heb. Dat begon als geintje, maar ik kwam er al snel achter dat je door slim te formuleren mensen zelf een antwoord kunt laten invullen, waarna ze heel tevreden weer vertrekken.

Het derde boek is een dikke pil, Ada van Nabokov. De eerste zinnen bevielen me wel en ik heb ooit erg gelachen met zijn Pnin, dus ik onderneem weer eens een poging Nabokov binnen te komen. Ik heb meer boeken van hem in de kast, maar alleen Pnin heb ik met veel plezier in één ruk uitgelezen. Nabokov is een schrijver waar je duidelijk ook voor in de stemming moet zijn.

Vierde boek – een stripboek, of liever een boek met stripstroken van Sigmund, een van de leukere Nederlandse dagbladstrips. Tenslotte een oudere bundel van het absurdistische cartoonwerk van Kamagurka. Soms te flauw voor woorden, maar af en toe heel erg leuk.

Kortom: stap eens vaker een rommelmarkt binnen, er is altijd wel wat leuks te vinden.

introductietekst....

intro deel 2

eerste zin uit ada...