rotterdam herzien
Rotterdam is met enige voorsprong de meest dynamische stad van Nederland, zeker ook als het om architectuur gaat. Dat begon met de heropbouw na de tweede wereldoorlog, maar Rotterdam is altijd een stad gebleven waar op architectuurgebied alles mogelijk was. Rotterdam herzien – Dertig jaar architectuur 1977-2007 is dan ook een buitengewoon fascinerend boek geworden. Elk hoofdstuk is interessant, niet alleen om te lezen, maar ook om te kijken.
In het hoofdstuk De Gebouwen vind je bijvoorbeeld vijfentwintig foto’s van beeldbepalende gebouwen met een uitstekende verhelderende tekst onder iedere foto. En dan zijn niet alleen Weeber’s Peperklip opgenomen, of Piet Blom’s kubuswoningen, maar ook wat minder voor de hand liggende gebouwen, waarbij steeds gemotiveerd wordt waarom juist dat gebouw iets toevoegt aan Rotterdam. De Erasmusbrug wordt overigens gewoon meegenomen.
De andere hoofdstukken zijn zeker zo interessant – De Keurmeesters, met oordelen, geschiedenis en meer, De Stad, met een verhaal over stadsontwerp, stadsontwikkeling en stadsbedrijf, De architectuur, met een intrigerend subhoofdstuk over “nooit gebouwd Rotterdam”, het hoofdstuk Portretten, met portretten met 25 sleutelfiguren. Buitengewoon interessante interviews zijn het eigenlijk, met een korte introductie. Met name de architectenportretten zijn zeer interessant. En elke geportretteerde is ook nog eens fraai gefotografeerd.
Verder zijn er nog hoofdstukken over beleid en over de toekomst van de stad en wordt het boek voorbeeldig ingeleid en uitgeleid. Voor iedereen die geïnteresseerd is in Rotterdam, in “de stad” of in architectuur is dit boek dan ook een absolute aanrader.
Rotterdam herzien – Dertig jaar architectuur 1977-2007 – onder eedactie van Wijnand Galema en Piet Vollaard – Uitgeverij 010 ISBN978-90-6450-615-4