Over het vorige boek van Snijders met Zeer Korte Verhalen was ik buitengewoon enthousiast. Ik behoor sinds die tijd tot de gelukkigen die op de e-mailverzendlijst van de schrijver staan, en zeker één keer per week word ik verrast met een van zijn Zeer Korte Verhalen. Altijd goed, en meer dan alleen maar goed, want Snijders heeft de gave zo te citeren dat je ook andere, door hem geciteerde schrijvers wil gaan lezen of herlezen – Dalrymple, Cioran, Cheever. En dat zonder dat er nadrukkelijk aangeprezen wordt. Snijder citeert gewoon af en toe een stukje.

Het mooie aan de verhalen zelf is, dat je ook de onweerstaanbare neiging krijgt om Snijders te gaan citeren. Zijn stukjes worden hier dan ook zeer regelmatig voorgelezen, of doorgestuurd. Nu is er weer een bundeling verschenen met de ZKV’s uit 2005 en 2006.

Die bundeling vervult me met een groot gevoel van geluk. “Ha, Moors is eindelijk gek geworden” denken nu wat lezers, maar het is echt zo. Uitgeverij AFdH – Paul Abels en vormgever Martien Frijns – hebben met veel liefde een boekje gemaakt dat tot in alle details, tot op de kneep, perfect is. Gebonden, met leeslint, dat om te beginnen, en dan ligt het ook nog eens heel lekker in de hand (en dat is minder vanzelfsprekend dan je zou denken). Was de steunkleur bij het eerste deel rood, hier is dat blauw, en ook dat is weer tot in de details mooi doorgevoerd. Niet alleen de titels van de verhalen zijn in blauw gedrukt, ook de woorden van de inspringende citaten. Let op dat “inspringende”, want ook hier is over nagedacht – de citaten zijn niet cursief gezet (want bij langere citaten is dat vermoeiend lezen), maar de tekst springt in, waardoor een citaat toch heel goed herkenbaar blijft als citaat.

Het boek is verrijkt met tekeningen van Snijders’ zoon Marcus die nog beter bij de verhalen aansluiten dan in het eerste boek. En dan hebben we het nieteens over die verhalen gehad. Die zijn wederom subliem. Ik zal de neiging onderdrukken om hier zeer uitgebreid te gaan citeren, en ik zal ook niet al te lyrisch worden. Geloof me gewoon, en koop dit prachtige, heerlijke, warme, knusse, prikkelende, nieuwsgierigmakende, verrukkelijke en veelzijdige boekje, waar je op vele niveau’s van kunt genieten.

  • A.L. Snijders – Bordeaux met ijs – Uitgeverij AFdH – ISBN 978 90 72603 05 0