Als AL Snijders bij een nieuw tijdschrift betrokken is wekt dat in ieder geval al mijn nieuwsgierigheid. Het gaat om een blad op ruim paperbackformaat met verhalen en foto’s. Snijders schrijft een reportage over zijn buurman de boer in het gehucht Klein Dochteren en het is precies zo goed als we van hem verwachten, al lijkt het een voor zijn doen lang verhaal te zijn geworden. Gelukkig zijn er de terzijdes die ervoor zorgen dat het een reportage op zijn Snijders is geworden, waarbij hij op een indirecte manier toch heel knap bij de kern lijkt te komen. Bijzonder proza.

Verderop in het blad vinden we een brief van Tommy Wieringa, gericht aan Peter Müller, de man die achter het pseudoniem AL Snijders schuilgaat. Wieringa weet daarin op perfect Snijderiaanse wijze tussen neus en lippen door rake observaties te geven en bijna anecdotisch de diepte te bereiken.

Dat zou al voldoende zijn geweest om van een geslaagd blad te spreken, maar ook verder is het een blad met een zeer aangename, ontspannen toon, waarin toch niet gebabbeld wordt. Een heerlijk nieuw tijdschrift dus, plezierig, bijna genoeglijk, met veel stof tot nadenken en mijmeren. Een absolute aanrader.

  • Torpedo – Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar – ISBN 9 789038 890203 – € 9,95

onderhoudend, avontuurlijk, diepgaand...