Terwijl je dit leest ben je je waarschijnlijk niet bewust van het feit dat de letters die je leest speciaal voor het beeldscherm ontworpen zijn. Gerard Unger is een Nederlandse letterontwerper die inmiddels wereldberoemd is in die hoedanigheid. Hij houdt vooral van kranten en hij heeft dan ook een paar fenomenale letters voor kranten ontworpen. In zijn boek Terwijl je leest gaat het over letters, over typografie en over vormgeving, maar vooral over letters. Unger blijkt niet alleen een begenadigd letterontwerper te zijn, maar ook een uitstekend schrijver die buitengewoon duidelijk over zijn vak schrijft, zonder wijdlopig te worden en zonder in vakjargon te verdwalen.

Het boek is zeer geschikt voor iedereen die zich beroepsmatig met letters bezighoudt, maar ook voor de leek is het een boek dat je blik verbreedt. Je gaat ineens heel anders en bewuster naar letters kijken als je Ungers gedachten en overwegingen hebt gelezen. Het boek werd uitgegeven door uitgever De Buitenkant, een uitgeverij die zich vooral bezighoudt met het uitgeven van boeken over boeken. Dit boek is dan ook tot in de kleinste details perfect, met leeslint en een broodletter die zoals het hoort puur dienstig is, dat wil zeggen dat de lezer er helemaal niet bij stilstaat dat hij een ontworpen letter voor zijn neus krijgt, maar dat hij, zonder dat hij dat zelf eigenlijk in de gaten heeft, verleid wordt tot lezen. En daar gaat het uiteindelijk toch om. Een inspirerend boek.

Overigens is er zojuist een geheel herziene druk van het boek uitgekomen. Hier een paar illustratievoorbeelden uit mijn gebonden versie van het boek.

de g...

over de details...