Echt gebeurd is de titel van een dubbel-cd met waargebeurde verhalen die verteld worden door de meest uiteenlopende mensen – een oud-agent vertelt wat hij meemaakte tijdens de kroningsrellen in Amsterdam, een hoornspeler vertelt over zijn leven als muzikant en hoe dat onverwacht eindigde, een journaliste vertelt hoe ze zelf diamanten ging graven om een reportage te kunnen schrijven over de bloeddiamanten in Afrika, er wordt een hilarisch verhaal verteld over waar de grenzen liggen als je besluit een parenclub binnen te stappen, maar er is bijvoorbeeld ook een aangrijpend verhaal over een Chinees echtpaar dat de volgende dag terug moet naar China en dat hun baby hier wil achterlaten als geadopteerd kind. Op het moment van overdracht gebeurt er iets onverwachts. Als je wil weten hoe dit verhaal toch nog goed afloopt moet je gewoon simpelweg deze dubbel-cd aanschaffen.

Dan krijg je maar liefst dertien totaal van elkaar verschillende waargebeurde verhalen te horen, plus twee hilarische en aandoenlijke fragmenten uit een puberdagboek.

Paulien Cornelisse en Micha Wertheim kenden The Moth uit Amerika, waar het al een tijd een groot succes was. Ze spraken elkaar op de fiets voor een stoplicht erover aan en zeiden: “moeten wij dat hier niet ook eens organiseren?” Dit luisterboek bevat een selectie uit het resultaat van die afspraak, en het smaakt eerlijk gezegd nu al naar meer. Luister naar een stukje uit de introductie en fragmenten uit twee van de verhalen, en je begrijpt wel ongeveer waarom Echt gebeurd zo leuk is, want de verhalen zijn soms hilarisch, soms ontroerend, soms spannend, maar altijd ook intiem. Want iemand vertelt je toch mooi maar even een echt waargebeurd verhaal uit zijn of haar eigen leven. Bijzonder.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.