Een van de grote verrassingen van het afgelopen jaar was het prachtboek “Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk” van AL Snijders. We proberen nog steeds mensen op dat boek te wijzen, maar er is inmiddels bij dezelfde uitgeverij nog een prachtig verzorgd bescheiden boekje van Snijders verschenen. Het heet Herinneringen aan een vader en bevat vier verhalen, of liever: aanzetten tot verhalen, of nog liever: omtrekkende bewegingen die op een voorzichtig tastende, omzichtige manier heel mooi inzicht geven in de vader waar het hier om gaat. Maar ook schrijft de schrijver tegelijkertijd een omkleed portret van zichzelf.

Zoals we inmiddels van Snijders gewend zijn is het elegant en fraai geschreven, maar het is vooral ook steeds zeer raak geformuleerd allemaal, en ook hier heb ik, net als bij het “grote” boek, steeds de neiging om tegen mijn omgeving te roepen: “moet je even luisteren”: en dan volgt weer een van die prachtige formuleringen. Eentje, om te laten zien wat ik bedoel:
“Bij mijn dode vader hoort mijn levende moeder. Hij verzorgde haar de laatste vijf jaar met grote hardnekkigheid, terwijl zij zachtjes verdwaalde in het onbarmhartige rijk van Alzheimer”.
Dat is niet alleen heel mooi geformuleerd, maar vooral ook heel raak.

Het zeer fraai vormgegeven boekje verscheen als jaarwisselingsgeschenk voor abonnees van AFdH Uitgevers, maar van de gelimiteerde oplage zijn 300 exemplaren bedoeld voor de handel. Dus als je snel bent…

  • A.L. Snijders – Herinneringen aan een vader – Uitgeverij AFdH – ISBN 90 8111803x

Een deel van het omslag van het boekje uitgeklapt:

deel van het ingenieuze omslag...