Ik hou zelf erg van atlassen in allerlei soorten en maten. Een goede atlas, met veel gedetailleerde informatie, is aan mij dan ook zeer besteed. De Vinex Atlas van Uitgeverij 010 is wat dat betreft een echt juweeltje – met deze atlas worden alle vinexwijken van Nederland in kaart gebracht, wat feitelijk betekent dat je een vinger aan de pols hebt bij de stedelijke ontwikkeling in dit land. Je kunt in deze atlas precies zien waar in Nederland de steden en dorpen groeien en hoe.

Vinex is een begrip geworden dat bijna als merknaam is gaan fungeren voor elke nieuwbouwwijk. Vaak wordt er zeer negatief over gepraat en geschreven, maar de atlas geeft je de kans om eens goed te kijken wat er nu eigenlijk precies is gebeurd naar aanleiding van de Vierde Nota over de Ruimtelijke Ordening Extra (ja, daar komt nu die afkorting VINEX vandaan). Die nota kwam van het Rijk, maar werd vooral ingevuld door gemeentes en provincies. En als je dan gaat kijken wat er van alle plannen terecht is gekomen moeten we het negatieve beeld toch enigszins bijstellen.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat die vinexwijken vaak aantrekkelijker werden gemaakt met een typisch Hollands extraatje, namelijk water. Je kunt het heel goed zien op onderstaande uitsnedes van de wijk Zuiderburen in Leeuwarden. Eerst zie je hieronder de luchtfoto van het gebied vóór de plannen, dan de kaart van de plannen, waarop je kunt zien dat er op een creatieve manier veel ruimte is gemaakt voor water. Hier links zie je tenslotte een foto van een klein deel van de wijk.

Zo wordt in de atlas elke vinexwijk gepresenteerd met een luchtfoto, een kaart van de plannen en vaak een foto van de wijk zoals hij er nu bij ligt, maar ook met statistische gegevens, een korte uitleg, een uitgebreide introductie, overzichtskaarten enzovoorts. Dat levert al met al een voortreffelijke atlas op, waarmee je op de huid van het Nederland van dit moment zit. De geschiedenis van dit land wordt geschreven waar je bij staat, en dat is veel interessanter dan je in eerste instantie wellicht zou denken als je aan “vinexwijken” denkt.

luchtfoto zuiderburen leeuwarden

de kaart van de plannen, met veel water...

een pagina uit het boek...