twee wandelgidsjes
Als je wil gaan wandelen kom je er pas goed achter dat we toch iets minder dichtbevolkt zijn dan je zou verwachten, want vaak kom je tijdens een wandeling vrijwel niemand anders tegen. Dat geldt voor België nog sterker dan voor Nederland, want het lijkt of de Belgen zelfs nog minder van wandelen houden. Opmerkelijk, maar dat maakt het plannen van een wandeling alleen maar leuker. Er bestaat gelukkig een behoorlijk aantal leuke wandelgidsen, waarvan die van het Pieterpad zonder twijfel de bekendste is. We pikten er twee uit waar wij al een behoorlijk stukje voorpret uit haalden, eentje met een heuvelgebied buiten en eentje met een stadswandeling.
Het is overigens een raadsel waarom de titels van die gidsjes altijd zo grappig mogelijk schijnen te moeten zijn, want voor de gemiddelde wandelaar is gewoon een duidelijke titel meer dan voldoende. Afijn.
Vervoering in de Voerstreek
Kees Bos maakte in eerste instantie vooral aantekeningen voor zijn vrienden, maar besloot er een gidsje van te maken, waarbij hij de Voerstreek vrij ruim interpreteert. Dat is alleen maar mooi, want het gaat er tenslotte om dat je een paar mooie wandelingen voorgeschoteld krijgt, en een zelfverzonnen grens mag dan liever geen beperking zijn.
De Voerstreek is een betrekkelijk klein gebied met zes pittoreske dorpskernen met de dorp in het midden, in het Belgisch- en Nederlands-Limburgse heuvellandschap. Dat betekent dat tien kilometer hier zwaarder zijn dan tien kilometer in de rest van Nederland, maar daar staat tegenover dat je onderweg van een paar zeer fraaie uitzichten kunt genieten. Dat Bos bij elke wandeling ook duidelijk aangeeft waar je lekker kunt eten zorgt ervoor dat ik me al handenwrijvend verheug op zijn wandelingen. Uit de tekst blijkt verder dat er in dit landschap veel weilanden te vinden zijn, veel holle wegen, riviertjes, kapelletjes en dassenburchten. En doordat de Voerstreek voor het grootste deel in België ligt is het er nog veel rustiger dan in Nederlands Limburg. Het boekje straalt de liefde voor dit oude landschap uit, en wij kregen enorm veel zin om aan de hand van dit eenvoudige doch zeer informatieve gidsje te gaan wandelen.
Eén klein puntje van kritiek: de schrijver gaat er van uit dat iedereen een auto bezit, terwijl ik nieteens een rijbewijs heb. Ik zou graag weten hoe ik per openbaar vervoer bij het beginpunt van elke wandeling moet komen.
Ga je Gang in Groningen
Een stad kun je op veel verschillende manieren ontdekken – bij de meeste VVV’s hebben ze wel een paar wandelkaarten waar de belangrijkste toeristische attracties van een stad op te vinden zijn, of een historische wandelroute. In Groningen kun je sinds kort ook de stad verkennen door een gangenroute te volgen, waarbij je via gangen en stegen de stad doorkruist en zo op onverwacht mooie plekjes komt. Van de meer dan tweehonderd gangen en stegen die Groningen rijk is zul je er hier rond de dertig tegenkomen, en zelfs voor een echte stadjer zitten er onbekende plekjes tussen, met bijzondere gebouwen en opmerkelijke geschiedenissen. Een verrassende en erg leuke wandeling, die start op de Grote Markt bij de VVV, waar je dit gidsje ook kunt aanschaffen.
- Kees Bos- Vervoering in de Voerstreek – 15 rondwandelingen in de Belgische en Nederlandse Voerstreek – Uitgeverij TIC – ISBN 978-90-78407-49-2
- Edward Houting – Ga je Gang in Groningen – Marketing Groningen – ISBN 978-90-808159-2-6