Eén van mijn favoriete antiquariaten oftewel tweedehands boekwinkels in Nederland is te vinden aan de Oude Gracht in Utrecht. Ik kom er al heel lang – vroeger heel geregeld en nu, omdat ik wat verder weg woon, wat minder vaak. Er hangt altijd een bijzondere sfeer, want een van beide heren directeuren zit meestal aan de grote tafel, vaak met gezelschap te keuvelen, en er staat zover ik me kan herinneren altijd klassieke muziek op. Het aanbod is interessant voor een literatuurliefhebber als ik, en ik vond er dan ook altijd wel wat.

Hinderickx en Winderickx zijn de namen van hoedenmakers uit het gedicht Alpejagerslied van Paul van Ostaijen. Perfecte naam voor een boekenwinkel dus. Bovendien geef je al een beetje aan in welke richting je het zoekt. De twee jongens (inmiddels mannen) van de boekwinkel zijn voor mij dus bekende gezichten, maar meer dan een kort winkelgesprekje heb ik nooit met hun gevoerd. Nu hebben die twee al die tijd (twintig jaar lang) een winkeldagboek bijgehouden waarmee ze niet alleen met elkaar communiceerden, maar ook observaties noteerden, opschreven wat hun frustreerde, telefoongesprekjes letterlijk opschreven enzovoorts.

Dat Winkeldagboek is nu in een (helaas) sterk bekorte versie uitgegeven, en het is heerlijke lectuur. Dat komt vooral doordat de twee, ook als ze vreselijk zitten te kankeren, nooit hun gevoel voor humor verliezen. Superieur geouwehoer zou je het kunnen noemen, en tussen het “tongue-in-cheek”-gemopper op klanten die altijd willen afdingen of die alleen komen schuilen voor de regen door proef je dat beide heren het eigenlijk een heerlijk bestaan vinden, al zullen ze dat waarschijnlijk nooit hardop willen toegeven.

De neiging om uit het Winkeldagboek te gaan citeren is groot, maar daar heb ik mijn huisgenoten al te vaak mee lastiggevallen in de afgelopen dagen, dus dat ga ik hier niet doen, maar geloof me – het is een heel leuk boek. Perfect voor de vakantie ook. En tot in de details perfect verzorgd uitgegeven ook nog.

Ik hoop in ieder geval dat ze de komende twintig jaar gewoon stug doorgaan met het bijhouden van hun winkeldagboek en dat er dan weer zo’n heerlijke selectie verschijnt. Hou je van tweedehands boeken, hou je van snuffelen in antquariaten en is een anecdote ook aan je besteed, doe jezelf dan een groot genoegen en bestel dit boek. Je kunt natuurlijk ook bij de heren zelf langsgaan en het boek daar aanschaffen. En kies dan meteen de gebonden versie (met leeslint).

  • Hans Engberts & René Hesselink – Winkeldagboek – Uitgeverij Fagel – ISBN 90-5914-134-2
  • Hinderickx & Winderickx – Oude Gracht 234 – 3511 NT Utrecht – open dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 6 – telefoon 030-2322771