gentle art...

- iphgenia baal
gentle art

Met haar debuut The Hardy Tree zette Iphgenia Baal de lezer op een ingenieuze manier meteen op scherp. Je werd als lezer serieus genomen en moest aan het werk, want Baal vertelde haar verhaal niet rechtlijnig of chronologisch of in hapklare brokken, maar in vreemde, onverwachte stukken en stukjes.

Haar nieuwe boek ziet er in eerste instantie iets minder aantrekkelijk vormgegeven uit, namelijk als een onooglijk kleinformaat paperbackje, weliswaar met een mooi subtiel melkpapieren omslag, maar de drempel is wat groter dan bij haar eerste boek. Hier moet je als lezer echt over de drempel van dat onooglijke, bijna onaantrekkelijk ogende boekje heenstappen, en gewoon gaan lezen.

Dan begin je bij de opdracht die je hier rechts leest. Zelfspot? Humor? Helemaal zeker weten we het niet, en Baal weet die onzekerheid goed vast te houden tijdens het hele boek. Er worden verschillende verhalen verteld op onverwachte manieren in onverwachte typografieŽn, soms met bijna onleesbaar kleine lettertjes, soms als de opmaak van een krant, soms met foto's en andere illustraties, en elke keer weer moet je als lezer alle zeilen bijzetten.

Schrijft Baal moeilijk proza? Nee, niet echt, maar ze geeft niet alles van het verhaal prijs en maakt de lezer duidelijk dat hij heel veel zelf zal moeten invullen en tussen de regels door zal moeten lezen. Je moet dus een zekere sensibiliteit opbouwen voor Baal's proza, en dan wordt het alleen maar leuker en spannender om dit boek te lezen.

Want hoewel het maar een onooglijk boekje is van tachtig bladzijden ben je hier als lezer wel even zoet mee. Het is net alsof er een aantal dikke boeken geÔmplodeerd is in dit kleine boekje.

We laten hier maar een paar bladzijden zien, maar de pagina's zien er verder eindeloos veel gevarieerder uit dan je aan de hand van deze voorbeelden zou kunnen constateren. Als je benieuwd bent naar de toekomst van het boek moet je dit boekje beslist aanschaffen. Een klein meesterwerkje! We zeiden het al eerder: Bruce Springsteen was The Future of Rock'n' Roll, Iphgenia Baal is The Future of Literature!

 

gentle art...

iphgenia baal...

 

 

 

 

 

 

 

 

opdracht...

het eerste verhaal...

klein hinkelspel over twee pagina's...

who are ya?

© Iphgenia Baal

 

terug naar de startpagina van moors magazine