beatles solo...

beatles solo
- mat snow

Mat Snow is een muziekjournalist die onder meer voor het Britse muziekblad Mojo schreef, en die vier boeken schreef over de solo-loopbanen van de Beatles. Die boeken worden samen in een stevige kartonnen box aangeboden in een schitterende sixties-achtige vormgeving.

De hardcover boeken zien er zo al erg aantrekkelijk uit, zeker als je ze even oppervlakkig doorbladert, want het beeldmateriaal is ook verrassend goed, met foto's en ander beeldmateriaal dat zeldzamer is dan wat je gemiddeld tegenkomt over de Beatles. Mooi gekozen foto's in perfect vormgegeven boeken, dat is al het halve werk.

Maar het gaat natuurlijk om de inhoud, en ook daar kun je alleen maar enthousiast worden. Doorgewinterde Beatlesfans zullen wellicht wat detailkritiek kunnen hebben, maar Snow schrijft over iedere ex-Beatle een uitstekend, enthousiasmerend verhaal, waarbij hij toch ook altijd kritisch blijft en ook wijst op de minder geslaagde periodes en albums van iedereen.

Maar als je mij zover weet te krijgen dat ik nieuwsgierig raak naar bepaalde albums van Ringo Starr, en er toch ook van doordrongen raak dat de man ernstig ondergewaardeerd is, alleen doordat de andere drie zo veel nadrukkelijker in de schijnwerpers stonden, dan doe je het als schrijver goed. Dankzij deze box dus, wat mij betreft, een stukje eerherstel voor Ringo, die, geef het toe, een behoorlijk kenmerkende, eigen zangstem heeft die met name op zijn countrygetinte platen goed uit de verf kwam.

En ik heb niet alleen het verhaal van Ringo met veel plezier zitten lezen, ook de verhalen over de anderen lezen gemakkelijk weg, zonder dat Snow te oppervlakkig wordt. Het helpt dat hij eerlijk durft te zijn en zwakke plekken aanwijst, waardoor je hem ook gelooft als hij een album aanprijst dat je zelf over het hoofd hebt gezien. Zo kan deze box voor iedere Beatles-liefhebber leiden tot speurtochten naar half vergeten soloplaten van zowel George, John, Paul als Ringo.

Een aanstekelijke doos boeken dus, met in ieder geval twee afgeronde verhalen (helaas, want zoals we weten zijn zowel John als George te vroeg overleden - daardoor is overigens het boek over Paul McCartney af en toe wat al te beknopt, want in dezelfde ruimte moest een wat uitgebreidere loopbaan gepropt worden).

Een aanrader van een box dus, ook vanwege de prijs, want je krijgt voor nog geen veertig euro een doos met vier fraaie, goedgeschreven hardcover boeken.

  • Mat Snow - Beatles Solo - Librero - € 39,95 - ISBN 978-90-8998-354-1

  • of bestel het boek rechtstreeks bij een bekende webwinkel: Beatles solo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doos met vier boeken

Een stevige kartonnen doos met vier boeken, magnifiek vormgegeven, mooi geļllustreerd, dus meteen al aantrekkelijk om te zien.

ringo...

Zelfs het boek over Ringo maakte nieuwsgierig naar sommige van zijn solo-albums...

lennon...

Lennon. De boeken bevatten veel foto's en ander beeldmateriaal dat minder bekend is, waardoor je meteen al geļnteresseerd bent, ook als kenner.

george

Vlot geschreven, maar niet te oppervlakkig, en soms bijzonder eerlijk.

© Mat Snow, Beatles Solo

 

terug naar de startpagina van moors magazine