bizarre doden

295 bizarre doden
- wim van geffen

Toen Juliana (de latere koningin) in 1909 werd geboren werd Rotterdam opgesierd door grote houten J's in de top van hoge masten. Tijdens het bevestigen schoot één van die J's los en trof een stadstimmerman in de nek. Deze bizarre dood van zijn grootvader, die op slag dood was, inspireerde Wim van Geffen tot het verzamelen van krantenberichten over bizarre doden. Hij bracht ze samen in een, ondanks het wat lugubere onderwerp, vermakelijk boek.

We laten hier een paar voorbeelden zien uit het boek, van bizarre doden die zo in onze rubriek Nature Strikes Back hadden gekund, maar van Geffen verzamelde nog veel absurdere voorbeelden van een vreemde dood, aangevuld met een paar wonderbaarlijke reddingen en wat idiote bijna-doodervaringen.

Als gezegd is dit een zeer vermakelijk boek, met als enige bezwaar dat van Geffen een prima verzamelaar is, maar een beroerd schrijver. De uitgever had er goed aan gedaan een goede redacteur alle stukjes te laten herschrijven, want het proza van van Geffen is net iets te vaak tenenkrommend, en dan doelen we niet alleen op het veelvuldige gebruik van woorden als "welke" of kostbare minuten die "teloor gingen", maar ook op zinswendingen die absoluut niet te volgen zijn, waardoor je een tekst twee keer moet lezen om hem te begrijpen. Juist bij een boek als dit is een vlotte leesbaarheid belangrijk.

  

bomen en doden...

een heg en twee doden...

kip en een dode

kameel en dode

© Wim van Geffen

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine