het tomeloze talent...

boeken over boeken over boeken

In de Rommelmarkt vond ik twee boeken waar ik intens tevreden in kan zitten lezen en bladeren. Ze gaan allebei over "boeken over boeken", en op allebei is de titel van een van de hoofdstukjes van het ene boek van toepassing: "Een boek over boeken is nooit saai". Als kenners over boeken schrijven wordt er uitzonderlijk veel gekommaneukt, maar dat is absoluut niet hinderlijk. Tenminste, als je zelf ook van boeken houdt.

Het Tomeloze Talent in Grafisch Nederland van Hub Hubben bevat vijfhonderd bladzijden aan essays over boeken, geschreven door een echte liefhebber, die met name ook oog heeft voor de details die er toe doen bij een goed boek. Dat het boek het perfecte formaat heeft waardoor het lekker in de hand ligt, op het juiste getinte papier van de juiste dikte gedrukt is, terwijl de vormgeving perfect dienend is, waardoor je met enorm veel plezier gaat lezen, dat hadden we eigenlijk niet anders verwacht, en ook de twee leeslinten die het af maken horen er helemaal bij. Maar als de inhoud dan tegen zou vallen zouden we het boek alsnog in de hoek gooien. Niet dit boek. Dit boek is een boekje om te koesteren.

Jammer dus dat het door een vorige eigenaar wat slordig behandeld is. Toch is het ondanks de lichte waterschade nog steeds een juweel van een boek, vooral ook door de met overduidelijke liefde voor het boek geschreven essays van Hubben. Hier rechts vind je de eerste bladzijde van een van zijn teksten.

Het andere boek heet Books About Books, en hoort bij een tentoonstelling die in 1972 plaatsvond. Het is feitelijk gewoon een opsomming van de boeken die daar te zien waren met een korte omschrijving, met hier en daar een illustratie. Dat lijkt saai, maar voor de echte boekenliefhebber is het een boek om watertandend door te nemen. Zo'n veertienhonderd titels passeren de revue. Let wel - dan hebben we het dus alleen maar over "boeken over boeken"...

books about books...

een boek over boeken is nooit saai...

terug naar de startpagina van moors magazine