bonsai

bonsai
- alejandro zambra

Bonsai is maar een klein boekje, van nog geen honderd pagina's, maar net zoals een bonsai een volwaardige boom is, is dit boekje een volwaardige roman. Het is wel een iets intensievere leeservaring dan een roman met eindeloze uitweidingen, maar voor welke lezer kan dat een bezwaar zijn?

We zijn hier in het Nederlandse taalgebied al wel gewend aan dit soort compacte romans waar geen woord teveel in staat en waar je eigenlijk steeds tussen de regels door zit te lezen. Denk aan Elschot, of aan Nescio.

Bonsai is het verhaal van Julio en Emilia en van een liefde die opbloeit en verbrokkelt. De schrijver laat dat in korte hoofdstukjes zien, en volgt de twee hoofdrolspelers in dit minimalistische drama ook als de relatie voorbij is. De twee worden nadrukkelijk gepresenteerd als romanfiguren, maar ze gaan al snel voor je leven.

Lees anders gewoon de ene bladzijde die hiernaast staat. Hij bevindt zich ergens halverwege het boek, en je kunt hier goed zien hoe Zambra heel veel kan zeggen in heel weinig woorden.

Bonsai is geen boek om in één ruk uit te lezen, meer om in kleine brokjes van te genieten. Wees er wel op voorbereid dat de Chileense schrijver Zambra niet alleen helder en realistisch schrijft, maar ook vrij expliciet en bijna brutaal. Kale levens, met liefde die het bijna zonder romantiek moet stellen. Een klein juweel van een boek.

bladzijde 46

© Alejandro Zambra, uit Bonsai, Uitgeverij Karaat 2010

 

terug naar de startpagina van moors magazine