citatenboek

van harte geciteerd!

C. Buddingh' heeft voor de Prisma Pocket serie maar liefst drie citatenboeken samengesteld. Die boeken waren nauwelijks te verbeteren, en zijn dan ook later samengevoegd in Spectrum's Citatenboek, dat nu al weer een hele tijd is uitverkocht. Tijd dus voor een nieuwe versie, met de nodige herzieningen en aanvullingen. Die aanvullingen zijn goed gekozen en soms heel verrassend, zoals deze van Pim Fortuyn: "Als God liefde is dan houdt hij ook van Adolf Hitler", of deze van Maarten 't Hart: "Godsdienst is net zoiets als de auto: de meeste mensen kunnen niet zonder".
Of Gerrit Komrij: "Het is bekend dat gereformeerde zieltjes, ook al leven ze in de zekerheid en het rotsvaste vertrouwen van God, niet het lichtste schokje kunnen verdragen." Zomaar geplukt van een willekeurig gekozen bladzijde.

het eerste citatenboek

De "herziening" was niet zo heel erg rigoureus, maar wel worden de bijdragen van Buddingh', die hij onder het pseudoniem Jean de Boisson had binnengesmokkeld, nu onder zijn eigen naam geplaatst. En dat is wel zo aardig. Wij zouden willen zeggen wat de nieuwe redacteuren blijkbaar uit bescheidenheid niet zeggen: het boek is aanzienlijk uitgebreid en verbeterd. Een echte aanrader dus, en ruim duizend pagina's dik, wat betekent dat er een kwart nieuw is bijgekomen.

citatenboek deel twee

Normaalgesproken zouden we je adviseren op zoek te gaan naar de oude drukken, die tweedehands overal voor een prikje te vinden zijn, maar in dit geval durven we rustig te zeggen dat je de oude versies gewoon weg kunt mikken als je deze nieuwe in huis hebt gehaald.
Nog drie citaten van dezelfde bladzijde om duidelijk te maken hoe lekker sommige citaten kunnen prikkelen:

  • Mensen die niet meer in God geloven, geloven niet in niets maar in alles. Als je je hoofd vrijmaakt, als je niet meer vastzit aan dat ene idee, kun je alles wat je wilt. Dan kun je geloven in kunst, wetenschap, liefde, vooruitgang, ja, zelfs in je postzegelverzameling. - Ethel Portnoy

  • Het wezenlijke van een volwassen, volgroeide religie is dat zij iets zegt, maar iets anders bedoelt. - Gerard Reve

  • Ik ben nog steeds een athe´st, godzijdank. - Luis Bunuel 

het nieuwe book, ruim duizend pagina's dik

de dikke buddingh'

terug naar de startpagina van moors magazine