één foto eruitgelicht...

exactitudes
- of de uniformiteit van een unieke levensstijl

Op de voorkant en de achterkant van het boek Exactitudes zie je de eerste foto die Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek maakten voor hun project Exactitudes (hier rechts zie je de foto op de achterkant van het boek). Versluis en Uyttenbroek bleken allebei gefascineerd te zijn door de kledingvoorschriften die blijkbaar onuitgesproken gelden voor verschillende groepen mensen. Het gaat dan onder meer om mensen die heel bewust kiezen voor hun eigen unieke individuele manier van leven, maar blijkbaar sluiten ze zich dan, zonder dat ze dat zelf doorhebben, ook met name uiterlijk aan bij gelijkgezinden.

Hie rechts zie je drie bladzijden uit het boek Exactitudes dat begin 2008 bij Uitgeverij 010 verscheen in een uitgebreide versie. Je vindt er bladzijden vol foto's van steeds één groep. Hier rechts drie voorbeelden van zo'n bladzijde - van boven naar beneden gabbers in Rotterdam in 1994, Flowerpower, ook Rotterdam, 2007, en Mohawk, Rotterdam 1998. Dat zijn wat uitersten, maar je vindt in het boek ook een bladzijde vol slagers in slagersjassen, of keurige oudere dames in bontjassen.

Al met al is het een zeer bijzonder boek, juist doordat er niet alleen extreme groepen zijn gefotografeerd. Je krijgt een doorsnede te zien van heel veel verschillende groepen mensen, die bijna allemaal het gevoel hebben dat ze volstrekt uniek en individueel zijn, terwijl de foto's laten zien dat we bijna allemaal op een bepaalde manier een uniform dragen dat ons overduidelijk bij een groep indeelt.

Verbazingwekkend, maar ook grappig en mooi. Op de site Exactitudes kun je op een groep klikken om de foto's per groep te bekijken, maar het boek is eigenlijk nog mooier. Je kunt blijven bladeren, en je kunt de foto's wat beter bekijken. Een eye-opener en een aanrader. De foto's zijn overigens lang niet allemaal in Rotterdam gemaakt, maar ook in plaatsen als Casablanca, Peking en Rio de Janeiro.

gabbers rotterdam 1994

flowerpower rotterdam 2007

mohawks rotterdam 1998

 

terug naar de startpagina van moors magazine