alles is verlicht

jonathan safran foer - alles is verlicht

Jonathan Safran Foer heeft tot nu toe twee boeken geschreven die bij lezers nogal gemengde reacties opleveren. Zelf schoot ik vreselijk in de lach bij het lezen van de eerste bladzijden van zijn debuut Alles is verlicht, en ik moet zeggen dat het niet vaak voorkomt dat ik in mijn eentje hardop zit te lachen om een boek. Maar er blijken ook mensen te zijn die er niets mee kunnen, en die het boek na één of twee bladzijden geïrriteerd wegleggen. Overigens wordt het boek verderop ook behoorlijk aangrijpend, en juist door de overal aanwezige humor komen die stukken des te harder aan.

De liefhebbers kopen meteen ook zijn tweede boek Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij. De hoofdpersoon van dat boek is Oskar Schell, uitvinder, sieradenontwerper, amateur-entomoloog, francofiel, slagwerker, verwoed schrijver van fanmail, pacifist, archeoloog van Central Park, romanticus, Groot Ontdekkingsreiziger, juwelier, shakespeareaans acteur, inconsequent veganist, verzamelaar van zeldzame munten en vlinders die een natuurlijke dood gestorven zijn. Hij is negen jaar, en heeft zijn vader verloren toen de twee New Yorkse torens instortten.

Hier de eerste twee bladzijden van Foer's eerste boek. Als je die gelezen hebt weet je meteen of je een Foerfan bent of een Foerhater.

  • Jonathan Safran Foer - Alles is verlicht - uitgeverij Anthos/Manteau

  • Jonathan Safran Foer - Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij - uitgeverij Anthos/Manteau

eerste bladzijde

tweede bladzijde

terug naar de startpagina van moors magazine