vogels kijken...

vogels kijken
- met kester freriks

Soms word ik helemaal warm van een boek, gewoon omdat de schrijver de goede toon aanslaat, de illustraties precies goed zijn, de vormgeving perfect is en het boekje ook nog eens lekker in de hand ligt.

Kester Freriks schreef portretten van alle Nederlandse vogelsoorten voor NRC Handelsblad, voor een kleine column. Ze zijn verzameld in een heerlijk gebonden hardcover boekje, aangevuld met vogelprenten uit de Artis Bibliotheek. Dat verhoogt de knusse sfeer.

Freriks is niet echt heel streng in de leer als hij het heeft over "Nederlandse vogelsoorten", want bijvoorbeeld de flamingo krijgt ook een eigen pagina, hoewel die in dit land alleen in de dierentuin voorkomt, en er maar één keer, een halve eeuw geleden, een paar ontsnapt waren, die toch nog een behoorlijke tijd in het wild geleefd hebben. Kijk, dat soort dingen leer je dan tussen neus en lippen door uit dit boekje.

Freriks geeft meestal gewoon een heel simpele beschrijving, maar hij weet je met zijn eenvoudige kale teksten toch op een geheimzinnige manier enthousiast te krijgen voor vogels. Zijn eigen enthousiasme straalt tussen de regels vandaan, als het ware.

Vogels kijken is een heerlijk knusboekje waar je in je luie stoel van kunt genieten, maar dat er ook voor zorgt dat je vervolgens buiten anders naar vogels gaat kijken, en dat je ook wat nieuwsgieriger wordt naar vogels.

Ik laat hier twee willekeurige bladzijden uit het boekje zien, om de smaak een beetje te pakken te krijgen.

  • Kester Freriks - Vogels kijken - Alle driehonderd Nederlandse vogelsoorten- Atheneum - Polak & Van Gennep - ISBN 978-9025-364014

 

 

 

zwarte ruiter...


bosruiter...

 

terug naar de startpagina van moors magazine