van lente tot winter...

het honderdste gouden boekje
- fiep westendorp - van lente tot winter

De geschiedenis van de Gouden Boekjes is al eends heel mooi vastgelegd, maar het mooie is dat er in Nederland nog steeds nieuwe deeltjes verschijnen die prachtig en perfect de sfeer van het juiste Gouden Boekje weten te pakken.

Het honderdste Gouden Boekje, met tekeningen van Fiep Westendorp, die we het beste kennen van haar tekeningen bij de boeken van Annie MG Schmidt, maar die verder ongelofelijk veel prachtig werk gemaakt heeft, is weer een schitterend voorbeeld van wat een Gouden Boekje zo goed maakt. Het zit, als altijd, in de details.

Het knusgehalte is, als altijd, ook hier weer erg hoog, zonder dat het echt op een vreselijke manier kneuterig wordt, dat om te beginnen. Dat luistert best nauw, zoals je eenvoudig kunt constateren door eens een Amerikaans Gouden Boekje ter hand te nemen. Daar gaat het vaak wel goed, maar in veel gevallen wordt het toch een beetje een kleffe christelijke moralistische bedoening, en daar blijven we in Nederland godzijdank ver bij uit de buurt.

Dan is er altijd een mooi evenwicht in beeld en tekst. Ik laat hier de eerste dubbele pagina zien ter illustratie van wat ik bedoel. Lees de tekst voor aan een kind en je zult merken dat elk detail van de tekening zorgvuldig bekeken wordt. Kinderen leren, met andere woorden, tussen neus en lippen door, beter kijken, en dat is mooi meegenomen.

Overigens wordt er heel laconiek gedaan over die teksten, want voorin staat "Met versjes van Hans van der Voort", en ook dat pretentieloze "versjes" bevalt me wel, moet ik bekennen. Maar ondertussen zijn ze op een onnadrukkelijke manier wl goed, die versjes.

En verder worden de boekjes met veel aandacht en liefde gemaakt. De vormgeving is tot in de puntjes verzorgd bijvoorbeeld. De achterkant van het boekje lijkt nooit veranderd te zijn, maar dat is schijn - hij is subtiel aangepast aan de eisen van de tijd, maar ademt perfect de sfeer van vroeger, met de knusheid en gezelligheid van een kindertijd die hier nog steeds binnen handbereik ligt. Voorlezen is nog steeds heel erg leuk met de Gouden Boekjes. En het zijn er nu dus al meer dan honderd!

versje hans van der voort

de achterkant

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine