de groezelige groenteman

- trees roose
de groezelige groenteman
en andere gewone mensen
- dertig jaar wetsovertreders

Van Trees Roose heb je hier al eerder verhalen kunnen lezen, van het verhaal Kippenvanger tot en met de serie De Geschiedenis van mijn Tanden, die hier een tijd geleden als feuilleton gepubliceerd werd. Kippenvanger was een van de verhalen die ze schreef over haar belevenissen als reclasseringsambtenaar. Uit die verhalen, die ze oorspronkelijk schreef voor het blad van Reclassering Nederland, is nu een selectie verschenen bij datzelfde Reclassering Nederland.

"De groezelige groenteman en andere gewone mensen" heeft als ondertitel "Dertig jaar wetsovertreders", en gaat inderdaad vooral over gewone mensen. Aandoenlijke mensen, ontroerende mensen, maar ook ergerlijke, botte en irritante mensen. Je gaat "de crimineel" anders zien, en zaken relativeren, als je dit boekje gelezen hebt. Het geeft ook inzicht in het vaak moeilijke werk van Reclassering en daarbij het spitsroeden lopen tussen controle en begeleiding, waarbij je soms bewondering hebt voor het fingerspitzengefühl van de reclasseringswerker.

Het zijn verhalen waarbij je regelmatig in de lach schiet, maar waar je ook vaak heel treurig van wordt. De melancholie overheerst, zou je kunnen zeggen.
We laten hier een kort verhaal zien (de meeste verhalen lopen over twee pagina's) om je een indruk te geven.

Het boekje wordt door Reclassering Nederland onder eigen werknemers en relaties verspreid, maar als je belangstelling hebt kun je contact opnemen met Trees Roose. De opbrengsten gaan overigens naar een goed doel in de sfeer van slachtofferhulp.

  • Trees Roose - De Groezelige Groenteboer en andere gewone mensen - Reclassering Nederland - ISBN 978-9078-501046

 

met harde hand...

© Trees Roose 2010

 

terug naar de startpagina van moors magazine