deel 4...

karel van het reve
verzameld werk - 4

We hebben het hier al eerder over het Verzameld Werk van Karel van het Reve gehad. De eerste drie delen zijn nog steeds aanraders, maar bij deel 4 begint het nog veel interessanter te worden. Zoals alle eerdere delen is dit ook weer een heerlijk, lekker in de hand liggend gebonden boek, perfect vormgegeven, met leeslint en op getint papier gedrukt, en ruim duizend pagina's dik.

Uren met Henk Broekhuis en Een Dag uit het Leven van de Reuzenkoeskoes zijn de twee boeken die dit keer integraal zijn opgenomen, en die elke liefhebber van Karel al in de kast heeft staan, maar dit deel is uitgebreid met maar liefst zeshonderd pagina's ongebundeld werk, en dat is echt smullen, want hier is Karel van het Reve op zijn allerbest. De toon is meestal laconiek, maar altijd raak en vaak scherp. En er kan ook weer veel gelachen worden.

Als voorbeeld kun je hier een stuk lezen dat onder het pseudoniem Henk Broekhuis in NRC Handelsblad gestaan heeft en dat voor broer Gerard een reden was om in interviews te melden dat hij nu definitief gebrouilleerd was met zijn broer. Dat weten we dankzij een van de voortreffelijke voetnoten bij het betreffende stuk.

Er moest voor de boeken van Karel van het Reve altijd al een strenge selectie worden gemaakt, en nu blijkt dat daarbij soms zeer sterke stukken de boeken nooit gehaald hebben. Gelukkig wordt dat nu ruimschoots goedgemaakt. Het opmerkelijke is dat er eigenlijk nauwelijks zwakke stukken tussen zitten. Je wordt op elke bladzijde wel verrast met een bijzondere redenering, een verhelderend inzicht, een verrassende formulering of een grappig terzijde.

Een absolute aanrader van een boek, waarmee je je handenwrijvend een tijd terug kunt trekken. Puur genot, dames en heren.

 

in deel 1 zien ze in een franse krant dat reve dichtbij woont...

op bezoek bij volksschrijver gerard...

gerard reve vertelt...

henk broekhuis...

 

terug naar de startpagina van moors magazine