zuiderent over krol

ad zuiderent
van korreweg naar korreweg
75 plaatsen in het leven van gerrit krol

Gerrit Krol woonde in zijn jeugd op de Korreweg in Groningen en op zijn vijfenzeventigste woont hij er weer. Dat was voor Ad Zuiderent voldoende aanleiding om een opmerkelijke biografie van Krol te schrijven aan de hand van 75 plaatsen die in het leven van Gerrit Krol langskwamen tussen de beide Korreweg-stops.

Deze bijzondere biografie volgt Krol niet alleen via Purmerend en Lagos naar al die andere plaatsen. Zuiderent heeft met name ook veel aandacht voor het werk van Krol. Veel citaten ook, en veel aandacht voor inspiratiebronnen en fascinaties van de schrijver. Dat levert bijna een Krol-encyclopedie op, en het bijzondere aan het boek is dat het in de structuur en de aanpak ook erg Krols aanvoelt. Je merkt dat Zuiderent precies aanvoelt wat Gerrit Krol tot zo'n uitzonderlijk schrijver maakt, en waarom hij echt anders is als andere schrijvers.

Geen droge, saaie biografie dus, maar een boek dat leeft en ademt, en dat elke Krol-liefhebber gefascineerd zal lezen. Als voorbeeld van Zuiderent's aanpak hier het eerste deel van het hoofdstuk Vogelboekje op tweederde van het boek, waarin iets duidelijk gemaakt wordt van de manier van kijken en lezen van Krol. De bijzondere manier waarop een echte bÍtaman tegelijkertijd een echte alfaschrijver blijkt te zijn.

Voor lezers die al bekend zijn met het werk van Krol is het een heerlijk boek, maar voor lezers die Krol nog niet of nauwelijks kennen is het de ideale introductie. Door de manier waarop Zuiderent het aanpakt word je bijna als vanzelf naar de boeken van Krol toegeleid, want niet alleen de citaten maken nieuwsgierig, ook de context waarin ze hier gepresenteerd worden. Het moet al heel gek lopen als je niet door dit boek gegrepen wordt en vervolgens Krol gaat lezen (of herlezen, want ook daar is het werk van Krol uitermate geschikt voor).

Veel dichter bij een schrijver kun je met een biografie nauwelijks komen, lijkt mij. Zoals Zuiderent met dit uitzonderlijke boek bijna in het leven en het werk van Gerrit Krol kruipt, dat is echt bijzonder. En voor een lezer is het vervolgens een literaire topervaring.

  • Ad Zuiderent - Van Korreweg naar Korreweg - 75 plaatsen in het leven van Gerrit Krol - Querido - ISBN 978-90-21-437873

 

 

 

 

 

 

 

vogelboekje...

de voetnoten laten we achterwege...

© Ad Zuiderent 2010
 

terug naar de startpagina van moors magazine