the complete interviews...

mark twain interviews

 

 

 

 

 

De interessantste boeken worden soms op de meest onverwachte plaatsen uitgegeven. Welke reguliere uitgever zou het bijvoorbeeld aandurven alle interviews die Mark Twain ooit gegeven heeft te verzamelen en te bundelen in een gebonden pil van ruim zevenhonderd pagina's? Voor zo'n boek kun je dan wel weer terecht bij een van de Universiteitsuitgeverijen die Amerika rijk is. Dit specifieke boek komt van The University of Alabama Press in Tuscaloosa.

Mark Twain staat bekend als humorist, en het is soms tenenkrommend om te lezen hoe zijn interviewers hun best doen net zo gevat over te komen als Twain zelf. Twain houdt zijn interviewers regelmatig voor de gek, en hoewel je kunt merken dat het niet zijn eigen, zelfgeschreven teksten zijn die je hier leest, is het zeker een onderhoudend en bij vlagen zelfs hilarisch boek.

"De complete interviews", dat betekent dat je ook een goed beeld krijgt van het jatwerk dat gepleegd wordt - interviewers die duidelijk voorgaande interviews hebben gelezen voordat ze zelf met hun vragen naar Twain stapten bijvoorbeeld - en wat je ook merkt is dat we voor de eerste interviews bijna honderdveertig jaar terugreizen in de tijd en daar een scherpe, intelligente schrijver aantreffen met veel gevoel voor humor.

Het laatste interview, nummer 258, werd gepubliceerd in mei 1910, en bevat een uitgebreide omschrijving van het huis waar Twain, die niemand meer wou ontvangen, woonde, en dan volgt een verslag van de brutale manier waarop er een interview werd afgedwongen. De interviewster heeft de tien minuten dat ze met een onwillige Twain heeft gesproken uit weten te smeren over vijf volle pagina's. Toch geeft het stuk een beeld van de oude, zieke Twain die zijn gevoel voor humor nog steeds niet verloren heeft.

Al die interviews achter elkaar leveren eigenlijk een bijzonder soort biografie op, en ik moet bekennen dat ik gefascineerd heb zitten lezen, en dat ik vaak het gevoel kreeg dat ik op een vrij directe manier contact had met de schrijver.

Het loont dus zeker de moeite af en toe eens wat rond te kijken op de sites van de verschillende University Presses, want daar zijn meer van dit soort verborgen juweeltjes van boeken te vinden.