met luistercd

de mol
- en andere zeer korte verhalen over dieren van al snijders
- (die ze zelf bovendien voorleest)

Uitgever Paul Abels en vormgever Martien Frijns hebben gevoel voor detail, en dat past heel mooi bij de zkv's, de zeer korte verhalen van AL Snijders, want daar gaat het vaak ook om de details, om de kleine dingen van het leven, de zaken waar vaak te gemakkelijk overheen wordt gekeken. Als ik een nieuw boek van dit driemanschap in handen krijg ga ik dan ook altijd eerst even rustig zitten om uitgebreid te genieten van de verpakking van de verhalen, voordat ik ga lezen.

Nu is De Mol alleen al om te zien het perfecte boekenweekboek (thema dit jaar: dieren), met een fraaie tekening van Jan Verburg voorop. Het is een luisterboek, wat betekent dat alle verhalen worden voorgelezen door de schrijver. De cd zit perfect verborgen achter in het boek in een uitsparing in de harde kaft (als je ziet hoe knullig en vooral onhandig dat meestal in andere boeken wordt gedaan heb je des te meer bewondering voor de fraaie manier waarop het hier gedaan is).

Als je daar een blik op werpt zie je dat de schutbladen perfect aansluiten op de verhalen. Het omslag bevat wat kleine oneffenheden, alsof het papier haartjes of kleine veertjes bevat. Het colofon geeft uitsluitsel: het voor de band gebruikte papier is "Die Natürlichen/Federn" van Papyrus. In dat colofon lezen we verder dat het lettertype dat gebruikt is voor de teksten de "Renard" is van Fred Smeijers.

Ik weet het - het zijn maar details. Maar als een boek zo perfect doordacht is en zo perfect uitgevoerd ook, dan heb je iets in handen waar ik zo intens van kan genieten dat het een geluksgevoel oproept. Uitgever, boekverzorger en schrijver mogen dan ook trots zijn op dit juweel van een boek. En dan heb ik het nieteens gehad over het gebruik van de steunkleur rood in de titels en paginacijfers. Subtiel en fraai.

Over de verhalen heb ik al me al eerder lyrisch uitgelaten, en ook hier geldt dat je ze niet achter elkaar moet lezen - je moet er af en toe eentje lezen en de tijd nemen om het tot je door te laten dringen. Ik ken geen andere schrijver die zoveel kan zeggen in zo weinig woorden. Chapeau! Oftewel: als ik een hoed had zou ik hem voor Snijders diep afnemen.

  • A.L. Snijders - De Mol en andere dierenzkv's - AFdH Uitgevers - ISBN 978 90 72603 08 1

Kijk vooral ook even op de website van de uitgever, want daar kun je Snijders het eerste verhaal horen (en zien!) voorlezen.

 

dubbele bladzijde uit het boek...

schutbladen en cd...