voorkant cassette

drie klassiekers van nescio perfect uitgegeven

Titaantjes en de Uitvreter van Nescio heb ik heel lang geleden met heel veel plezier gelezen, en ik heb ze ook nog ergens in mijn kast staan, dus de urgentie om een nieuwe uitgave aan te schaffen was niet erg hoog. Toch is dat absoluut aan te raden, want de cassette met drie perfect vormgegeven boekjes met de twee genoemde titels plus Dichtertje die nu in de winkels ligt voldoet aan alle eisen die een herdruk stelt en meer.

Ik begon de verhalen bijvoorbeeld onmiddellijk te herlezen, daartoe aangezet door de tekeningen van Joost Swarte, in combinatie met de perfecte vormgeving, die tot in de allerkleinste details klopt. Het lettertype is perfect gekozen, want het ademt de sfeer van een kleine eeuw geleden terwijl het toch een goed leesbare letter blijft. De boekjes kan ik hier niet echt laten zien, maar als je ze ter hand neemt zul je merken dat de subtiele kleuren zeer geraffineerd zijn gebruikt, veel mooier dan je naar aanleiding van de scans die je hier ziet zou verwachten.

Swarte gebruikte voor elk boekje een andere aanpak, en dat werkt uitstekend. De Uitvreter staat steeds uitgetekend in beeld, steeds op de rechterpagina, en de slotpagina is uiterst simpel maar tegelijk ook uiterst doeltreffend. In Dichtertje en de Titaantjes laat Swarte weer eens zien dat hij een absolute meester is in het werken met één steunkleur. Maar wat het belangrijkste is - hij weet de sfeer van Nescio zo goed te pakken dat je als vanzelf gaat lezen, en dat is uiteraard waar elke vormgever van droomt. Dienend, maar tegelijk uitnodigend en, zoals in dit geval, duidelijk iets toevoegend. Subliem.

Als extra vind je in de cassette een in vieren gevouwd vel met een aantal schetsen die Swarte maakte. Ook hier zie je dat Swarte niets aan het toeval overlaat: in het midden van het vel is een klein rond gaatje gestanst, dat ervoor zorgt dat het blad kreukloos vouwt. Kijk ook eens naar het bindwerk, en de prachtige omslagen van de boekjes.

  • Nescio - De Uitvreter, Titaantjes, Dichtertje, met tekeningen van Joost Swarte, uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, in cassette, nu € 35.-

dichtertje...

titaantjes...

de uitvreter...

detail van achterplat...

 

een bladzijde uit de uitvreter...

schetsen...

De oude spelling vergeet je na twee bladzijden helemaal. We vinden hier overigens twee van de beroemdste eerste zinnen uit de Nederlandse literatuur: "Behalve de man, die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan de uitvreter" en "Jongens waren we - maar aardige jongens. Al zeg ik het zelf". De schrijver heeft mij dan meteen te pakken, moet ik bekennen, en in de drie verhalen zijn veel meer van dergelijke onvergetelijke zinnen te vinden.

terug naar de startpagina van moors magazine
 

de slotpagina van de uitvreter...