Omdat het Boekenweek is hebben we hier drie tips voor je uit het Noorden van het land. Drie boeken die gegarandeerd goed zijn. Drie boeken met één gemeenschappelijk element: de herinnering.

top drie van het noorden

gerrit krol - de oudste jongen

Gerrit Krol - De oudste jongen

Roman, heeft Gerrit Krol voor alle zekerheid maar op het omslag laten zetten. In feite wandelt Krol de plaatsen van zijn jeugd af in zijn herinnering, en dat levert prachtige verhalen op. Krol tekent het op het oog allemaal nuchter op, met gepaste afstand, maar tussen de regels door proef je warmte, liefde en genegenheid. Voor mensen, omgevingen, omstandigheden.
Wat dat betreft is het een typisch Krolboek: je moet goed tussen de regels door lezen, want Krol zal je niks uitentreuren voorkauwen. Hij geeft aanzetten, vertelt het hoogstnodige, en schept zo ruimte voor de lezer om zelf in te vullen.
Maar de sfeer, die is echt van Krol, en daar wil je je als lezer graag aan overgeven.
Een prachtboek, dat overigens in dit lijstje staat omdat het zich vrijwel geheel in de stad Groningen afspeelt.

mariet meester - de eerste zonde

Mariët Meester - De eerste zonde

Ook een roman, en dat zit wat dichter bij de waarheid, hoewel er veel autobiografische elementen in dit boek terug te vinden zijn. Mariët Meester is, net als de hoofdrolspeelster in het boek, het twaalfjarige meisje Tulp, opgegroeid in het Drentse dorp Veenhuizen.
Behalve het intrigerende verhaal rond Tulp en één van de gevangenen in de "justitiekolonie" Veenhuizen is het ook een fraai portret van dat buitengewoon eigenaardige en unieke gevangenisdorp.
Mariët Meester is nog veel te onbekend in Nederland. Als je haar boeken nog niet kent is dit een heel mooi boek om te beginnen.

douwe draaisma - waarom het leven sneler gaat als je ouder wordt

Douwe Draaisma - Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt.

De ondertitel van dit boek is "Over het autobiografische geheugen". Geen roman dus, maar Douwe Draaisma (hij woont in Groningen) kan zo goed schrijven dat je het boek alleen al vanwege de prachtige soepele formuleringen zou kunnen lezen. Als je ook maar een béétje geïnteresseerd bent in het geheugen is het een absolute aanrader.
Voor iedere lezer een puur genot.
Een boek waarbij je steeds geneigd bent om stukjes vóór te gaan lezen aan je gezelschap ("moet je éven luisteren").
 

We kregen van een trouw lezer van moors magazine de eerste recensie toegestuurd van Douwe Draaisma's boek.
Voor als je nieuwsgierigheid gewekt is.

 

terug naar de startpagina van moors magazine