de odysseus

- homerus
de odyssee
- gillian cross - illustraties neil packer

De klassiekers worden wel vaker hertaald en voor de jeugd aantrekkelijk gemaakt, maar dit keer is dat buitengewoon goed gelukt met de Odyssee van Homerus in de bewerking van Gillian Cross, en dat komt vooral door de fantastische illustraties van Neil Packer en de manier waarop die de vormgeving van het boek zijn gaan bepalen.

We laten hier een paar stukjes zien uit het hoofdstuk met de cycloop, waarbij je kunt zien wat voor verschillende illustraties Packer maakte, en hoe de tekst mooi in de tekeningen geplaatst wordt. Je wordt zo bijna vanzelf het verhaal ingezogen. Het is nog net geen graphic novel, maar de tekeningen maken zeker zoveel indruk als de tekst.

De tweede en derde tekening vind je in het boek tegenover elkaar, dat wil zeggen dat de cycloop in de rotsopening op de rechterpagina bovenaan staat, boven een deel van de tekst, en links staan Odysseus en zijn vrienden zoals ze op het derde plaatje staan. Ze kijken dus naar boven, naar de cycloop.

Het is een boek geworden waar je niet snel op uitgekeken raakt en waar je met enige gretigheid in wil gaan lezen, dus deze klassieker is waarschijnlijk wel van een nieuw publiek verzekerd.

  • Homer - Odyssey - Gillian Cross - Illustrated by Neil Packer - Candlewick Press - ISBN 978-0-7636-4791-9

de cycloop

de cycloop

odysseus en zijn vrienden...

de cycloop

Gillian Cross en Neil Packer

 

terug naar de startpagina van moors magazine