nederlandse plaatsnamen

nederlandse plaatsnamen
-  herkomst en historie

 

 

 

Wij houden erg van uiteenlopende naslagwerken, en we waren dan ook zeer verheugd toen we zagen dat Uitgeverij 12 ProvinciŽn, die ondermeer gespecialiseerd is in bijzondere Nederlandse atlassen, ook het boek Nederlandse plaatsnamen van van Berkel en Samplonius heeft heruitgegeven. Dat betekent dat dit voortreffelijke opzoekboek eindelijk weer voor een redelijke prijs verkrijgbaar is.

Waarom is dit zo'n leuk boek? Om te beginnen omdat ik altijd al nieuwsgierig was naar de herkomst van bepaalde plaatsnamen en je daar in dit boek uitgebreide informatie over vindt, maar ook omdat er veel meer informatie gegeven wordt die ik ook weer razend interessant vind. De verschillende namen en schrijfwijzen van een plaats bijvoorbeeld, of de plaatselijke uitspraak. Zo wordt Hoensbroek door Limburgers Gebrook genoemd. Bruke blijkt "moerassig gebied" te betekenen en Herman Hoen bouwde hier ooit een "stercke Huisinghe", vandaar Hoensbroek.
Zo wist ik ook niet dat Haren het meervoud is van Har, wat "zandige heuvelrug" betekent, wat logisch klinkt, omdat Haren is gebouwd op de staart van de Hondsrug. Uren kan ik met zo'n boek zoet zijn, moet ik bekennen.

Kortom - een heerlijk bladerboek, dat bovendien mooi gebonden is uitgegeven.

 

terug naar de startpagina van moors magazine