the readies...

the readies

De Rice University Press is met een interessante serie begonnen - Literature by Design. De bedoeling is een hele reeks op te bouwen van literaire werken die oorspronkelijk tussen 1880 en 1930 werden gepubliceerd, en waarin de presentatie in boekvorm en de visuele kant van de taal belangrijk zijn. Het eerste deel was Le Petit Journal des Refusees en meteen al zeer de moeite waard, mede vanwege de humor.

Het tweede deel in de serie is een titel die in 1930 werd gepubliceerd - The Readies van Bob Brown, en ook hier hebben we te maken met literatuur die allesbehalve loodzwaar en serieus te noemen is. De vormgeving is wat minder spectaculair, maar zeker de moeite waard. Ook dit boek is mooi als facsimile gedrukt, met een verhelderend nawoord, dat je, als je bereid bent je over te geven aan de tekst (die Kerouac ongetwijfeld gekend heeft) helemaal niet nodig hebt. Intelligent, avontuurlijk, en vooral ook erg grappig. Een van de grappige bijkomstigheden, naast het satirische van de tekst, is dat Brown bijna tachtig jaar geleden het twitteren lijkt te voorspellen.

Dat is niet het enige aspect dat The Readies aantrekkelijk maakt om te lezen, want Brown schreef een tekst die in vele opzichten verbazingwekkend modern overkomt. En daar word ik dan weer uitermate vrolijk van, dat een schrijver met een idiote tekst een kleine tachtig jaar weet te overbruggen. Een heerlijk boekje!

hoofdstuk 1

pagina 2

een verhaal voor de leesmachine...

een stukje readie

terug naar de startpagina van moors magazine