reisdagboek...

een reisdagboek

In de Rommelmarkt vond ik een schrift met een harde kaft waarin iemand lang geleden een reisverslag heeft geschreven, op enkele plaatsen geïllustreerd met ansichtkaarten. Een datum is nergens te vinden, maar te oordelen naar het handschrift en het taalgebruik en de zwartwit ansichtkaarten is het verslag zeker tachtig jaar oud, en misschien nog wel ouder. Uit de laatste zin kunnen we opmaken dat de reis door twee fietsers ondernomen is: "Dat is het teleurstellende slot van deze reis,  maar dat het een teleurstelling is, is een compliment aan mijn zeergewaardeerde neef en reisgenoot Jan Dijkstra."

Het verslag is in keurige hoofdstukjes verdeeld, en "Door Dauphiné" betekent dan ook niet dat ene Dauphiné het verslag schreef, maar dat de reis gekozen werd dankzij een Guide Bleu van Dauphiné. Het verslag is ingetogen geschreven, maar op momenten erg grappig, hoewel dat niet altijd de bedoeling lijkt te zijn. Een citaat:
"Over de kleding en bagage raakten wij niet geheel accoord. D. wilde met een stroohoed op reis en ik had een pet aanbevolen. Overigens nam hij gaarne den wenk ter harte om niet te veel mee te nemen en liever schoon ondergoed te koopen dan er al den tijd vóór het aangetrokken wordt, mee in den rugzak te loopen. Dat de rugzak het beste zou voldoen, mits niet te zwaar, wilde D wel gelooven."

Kortom - een bijzonder boekje.
 

de eerste bladzijde

soms zijn er ter illustratie ansichtkaarten in geplakt...

de laatste bladzijde...

terug naar de startpagina van moors magazine