citaten van lyndon b johnson...

rode boekjes

het rode boekje van wandelganger

Het rode boekje van Voorzitter Mao was in de jaren zestig een begrip, en het formaat en de kleur (een klein rood boekje) waren al voldoende om meteen de link te leggen met dat befaamde boekje met citaten van de Grote Roerganger van China.

Je vraagt je bijna af waarom er niet veel meer rode boekjes zijn gemaakt, maar ik heb er tot nu toe maar twee in handen weten te krijgen. Het rode boekje van Wandelganger van Henry Faas bevat vooral uitspraken van Nederlandse politici uit de jaren zestig (het boekje verscheen in 1968) waarin ze er tamelijk stupide van af komen. Gênant, blunderend, en vooral een milde glimlach oproepend.

Quotations From Chairman LBJ is al iets venijniger. Ook hier blunders, versprekingen of gewoon domme opmerkingen van de toenmalige president van de Verenigde Staten, Lyndon B Johnson. Ook dit boekje dateert uit 1968.
Het boekje begint met het volgende citaat: "Hello down there. This is your candidate, Lyndon Johnson" (Campaigning by helicopter for US Senate, Texas, 1948, staat er dan met kleine letters onder).

Maar ook hier geldt, dat Johnson met terugwerkende kracht vooral overkomt als een verstandige man die af en toe een onschuldige uitglijer maakte. Nu kun je een website vullen met alle blunderende opmerkingen van Bush, en elke week nieuw materiaal toevoegen. De rode boekjes werken dus behoorlijk relativerend.

 

terug naar de startpagina van moors magazine