vijf bijlen...

a.l. snijders
- vijf bijlen

Vijf bijlen is de titel van het derde boek met ZKV's, oftewel Zeer Korte Verhalen, van A.L. Snijders dat bij uitgeverij AFdH is verschenen. Als altijd is het een perfect gebonden boek geworden, dat ondanks de dikte ongewoon lekker in de hand ligt. (Het boek telt 666 pagina's, dat kan bijna geen toeval zijn, zeker niet als het ISBN van de eerste druk op 333 eindigt, en van de tweede druk op 999...)

De vormgeving is perfect, en dat betekent dat de teksten van Snijders perfect ondersteund worden door de keuze van de letter, de manier waarop de groene kop boven elke tekst staat, de manier waarop de citaten herkenbaar zijn gemaakt, en de manier waarop de tekeningen van Rinus van den Bosch gedrukt zijn (op papier dat aan de achterkant groen is, waardoor je de indruk krijgt dat de tekening op getint papier is gedrukt).

Die tekeningen sluiten op een wonderlijke manier perfect aan bij het ongrijpbare aspect van Snijders' teksten, die vaak eenvoudig lijken, maar die je als lezer bij aandachtige lezing steeds weer aan het denken en mijmeren zetten. De zeer korte verhalen doen, ook dankzij de vele citaten, soms wat denken aan de fragmenten die Karel van het Reve vroeger voor het Hollands Maandblad schreef. Die waren al net zo prikkelend, en ook net zo kernachtig en zonder poespas of pseudo-diepzinnigheid verwoord. Misschien is dat wel het ongrijpbare van Snijders - zijn teksten zijn zo kaal mogelijk en opsmukloos geschreven en misschien juist daardoor van een diepgang die in de Nederlandse letteren tamelijk zeldzaam is.

Hier rechts één slecht gescand Zeer Kort Verhaal en een dubbele pagina, om te laten zien hoe mooi de tekeningen bij de tekst passen. Daaronder nog even een mooi extraatje dat waarschijnlijk een plekje krijgt in het volgende deel - een briefje van Snijders aan zijn lezers, even voordat Vijf bijlen zou verschijnen. Door de genoemde problemen kwamen de eerste en de tweede druk gelijktijdig uit.
De eerste druk is gebonden, genummerd en gesigneerd en voorzien van leeslint (€ 54,50, medio december nog ongeveer honderd exemplaren verkrijgbaar), de tweede druk is eveneens gebonden en kost € 44,50.

 

 

 

 

 

 

 

 

een dubbele pagina uit het boek

strand...

een briefje van snijders...

terug naar de startpagina van moors magazine