filmeditie...

de verzamelde werken van ts spivet
- reif larsen

De Verzamelde Werken van T.S. Spivet is een fenomenaal boek dat door de maker van Amélie werd opgepikt. Die heeft er een film van gemaakt, en dat was reden voor de Nederlandse uitgever om een filmeditie van het boek uit te brengen, en dat is weer een mooie gelegenheid om dat boek weer even nadrukkelijk in de lucht te steken, want het is een boek dat veel meer aandacht verdient dan het tot dusver kreeg.

Tecumseh Spreeuw Spivet is een jongen van twaalf die met zijn ouders en zijn oudere zusje op een boerderij in Montana woont, in de middle of nowhere. TS is een bezeten kaartenmaker, en een geniale ook nog, en hij heeft die kaarten opgestuurd naar het beroemde Smithsonian Institute in Washington, die ze in haar tijdschriften publiceert.

Op een dag krijgt hij een telefoontje waarin hem wordt meegedeeld dat hij voor die kaarten een prestigieuze prijs gewonnen heeft, en hij besluit zonder het zijn ouders te vertellen naar Washington af te reizen. Het Smithsonian heeft overigens geen idee dat hij nog maar twaalf is.

Het boek vertelt het soms hilarische maar ook spannende verhaal van de reis per goederentreinen en liftend naar Washington, en onderweg krijgen we via de kaarten van TS veel te horen over zijn familie: zijn vader is een zwijgzame cowboy, zijn moeder een wetenschapper die al twintig jaar op zoek is naar een geheimzinnige kever, hij heeft een zus die normaal lijkt maar dat wellicht niet helemaal is, een hond die gek aan het worden is en een broer die dood is gegaan bij een experiment.

TS Spivet probeert de wereld en de volwassenen te begrijpen door alles in kaart te brengen en door lijstjes aan te leggen, maar uiteindelijk blijkt dat niet voldoende te zijn.

Reif Larsen maakte er een bijzondere roman van, met heel veel humor, maar met een onderliggende laag die je bij de keel grijpt, omdat iedereen na de dood van de broer moeite had om met elkaar te blijven praten, en Larsen maakt dat bijna voelbaar. Het stille, onuitgesproken verdriet binnen dat gezin komt steeds subtiel terug. Indrukwekkend.

Dit is een boek dat je op vele niveaus kunt lezen - als een hilarische road novel, als een psychologisch portret van een licht autistische jongen of als een bijzonder mooi geïllustreerd verhaal propvol interessante trivia, en het mooie is dat Larsen entertainment en diepgang perfect gecombineerd heeft. Je blijft lezen en lachen, maar ondertussen kruipt het verhaal ook onder de huid. Meesterlijk.

 

 

 

 

 

 

 

hoofdstuk 1

De eerste pagina van het eerste hoofdstuk - en zo gaat het het hele boek door, met een zeer ruime kantlijn, waarin de tekeningen en kaarten van Tecumseh Spreeuw Spivet de ruimte krijgen, en een van de redenen waarom dit zo'n aantrekkelijk en leuk boek is.

dubbele pagina uit het boek...

© Reif Larsen

terug naar de startpagina van moors magazine